Concluziile Consiliului European: Juncker exclude o nouă Cortină de Fier, iar UK ar putea reveni în UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Consiliul European desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles s-a încheiat cu câteva concluzii interesante, toate axate pe ideea Europei cu două sau mai multe viteze, înaintată săptămâna trecută de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Europa „cu mai multe viteze”, dorită de mai mulţi lideri europeni după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, spre marea nemulţumirea ţărilor membre est-europene, nu vizează crearea „unei noi Cortine de Fier”, a subliniat Juncker, la finalul Consiliului European.

„Am remarcat, nu fără surpriză, că acest lucru este văzut de anumiţi colegi ca o introducere a unei noi linii de divizare, ca o nouă Cortină de Fier între Est şi Vest. Nu aceasta este intenţia”, a subliniat Juncker într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

„Nu vom încerca să schimbăm tratatele. Aşa-zisa Europă cu mai multe viteze (…) există deja, şi nu doar în ceea ce priveşte zona euro sau spaţiul Schengen”, două realizări majore ale UE la care nu participă toate cele 28 de state membre, a adăugat preşedintele Comisiei Europene.

Pe de altă parte, şeful Executivului comunitar şi-a exprimat speranţa că îi va vedea într-o zi „pe britanici urcând din nou în barca europeană”, referitor la viitorul Uniunii Europene după retragerea Regatului Unit.

„Dar Brexit nu este sfârşitul Uniunii Europene, nici sfârşitul tuturor evoluţiilor noastre şi nici sfârşitul ambiţiilor noastre continentale. Problema Brexit încurajează alte state membre să continue, din păcate, fără britanici”, a spus preşedintele CE.

Hollande vrea o Europă cu mai multe viteze, dar toate uşile să rămână deschise

La rândul său, preşedintele Franţei, Francois Hollande, aflat în ultimele luni de mandat, şi-a reafirmat susţinerea pentru o Uniune Europeană cu mai multe viteze în care acele state ce doresc să avanseze „mai rapid” în integrarea lor să poată să o facă, fără însă ca acest lucru să însemne că se va „închide uşa” în faţa vreunuia dintre partenerii comunitari, transmite agenţia EFE.

„Nu este vorba despre excluderea cuiva”, dar „nici nu putem accepta ca o ţară, oricare ar fi ea, să-i poată împiedica pe ceilalţi să avanseze mai rapid”, a spus Hollande după încheierea Consiliului European.

El şi-a prezentat viziunea asupra unei Uniuni Europene în care unele state să se poată asocia în formule de „cooperare consolidată”, care să le permită să avanseze mai repede decât celelalte, în politici precum securitatea, apărarea, sistemul social, armonizarea fiscală, cultura sau cercetarea, dar „fără să se piardă solidaritatea şi coeziunea celor 27″ de state membre.

Referindu-se la alegerile prezidenţiale din ţara sa, Hollande a spus că extrema dreaptă este o ameninţare atât în Franţa, cât şi în alte ţări europene, motiv pentru care el susţine o aprofundare a proiectului european în vederea contracarării „egoismelor naţionale”.

Preşedintele francez a admis, totuşi, că UE are puncte slabe şi se confruntă cu dificultăţi, dar a îndemnat ca blocul comunitar să arate în anii care vor urma că este unit şi că are valori.

Merkel aşteaptă summit-ul jubiliar al UE, de peste două săptămâni

În schimb, cancelarul german Angela Merkel a declarat că Uniunea Europeana îşi va afirma „unitatea în diversitate” în timpul summit-ului de la Roma, care va celebra 60 de ani de la înfiinţarea sa.

„Deviza este că noi suntem uniţi, însă uniţi în diversitate”, a explicat Merkel cu privire la obiectivul summit-ului de la Roma, ce se va desfăşura la 25 martie, unde se vor reuni cele 27 de state membre ale UE, fără Marea Britanie.

Această deviză „a fost mereu prezentă în ultimele şase decenii”, a estimat cancelarul Germaniei, în timpul unei conferinţe de presă.

„Dorim, şi toată lumea este de acord, să transmitem un semnal de unitate şi solidaritate”, a declarat Merkel, subliniind că UE este „un model reuşit”, în pofida tuturor problemelor cu care a fost confruntată.

Liderii statelor membre au încercat vineri dimineaţă, în absenţa premierului britanic Theresa May, să îşi apropie poziţiile cu privire la viitorul Uniunii Europene, elaborând proiectul unei declaraţii solemne comune pe care o vor publica pe 25 martie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...