Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Caz investigat de ZdG încă…

Caz investigat de ZdG încă în 2010: trei poliţişti învinuiţi că au luat mită pentru „protecţie”de la comercianţii cu aur

Trei poliţişti din cadrul Direcţiei investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Naţional de Investigaţii al IGP al MAI sunt învinuiţi de procurori de comiterea actelor de corupţie. Aceștia primeau câte 500 de euro lunar drept „taxă de protecţie” de la persoane care comercializau ilicit metale şi pietre preţioase  pe bd. Ştefan cel Mare din capitală, în preajma magazinului ”Aureola”.

Încă în 2008 și 2010 ZdG a scris despre poliţiştii sub acoperire din cadrul Ministerului de Interne care s-au înrudit cu vânzătoarele care comercializează aur pe bd Ştefan cel Mare şi Sfânt, în apropiere de MAI. Atunci, colaboratori ai Direcţiei Misiuni Speciale au confirmat gradul lor de rudenie, dar susţineau că nu le protejează pe comerciante. 

Totodată, după ce ZdG a scris despre relaţia de concubinaj dintre o comerciantă stradală şi fostul şef al Secretariatului MAI, acesta a fost demis din funcţie. În 2010, vânzătoarele de aur le-au spus  reporterilor ZdG sub acoperire că relaţia apropiată dintre cei doi avea impact asupra activităţilor operative pe care ar fi trebuit să le întreprindă poliţiştii de sector.

Poliţişti sub acoperire, gineri ai vânzătoarelor de aur 

Aur de contrabandă vândut lângă Ministerul de Interne 

 

Potrivit actului de învinuire întocmit de Procuratura Anticorupţie, în perioada anilor 2015 – 2017, poliţiştii din cadrul Direcţiei investigarea fraudelor economice, pretindeau şi primeau câte 500 de euro lunar drept „taxă de protecţie” de la persoane care comercializau ilicit metale şi pietre preţioase  pe bd. Ştefan cel Mare din capitală, în preajma magazinului ”Aureola”. Pentru aceste sume de bani, poliţiştii se angajau să nu iniţieze cauze penale de contrabandă şi practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător. Unul dintre învinuiţi îşi masca acţiunile sale ilegale prin iniţierea selectivă a procedurilor contravenţionale, cu sancţionarea prin aplicarea unor amenzi nesemnificative, iar în cazul plângerilor din partea petiţionarilor pe faptul dat le explica modalitatea de atac pe cale civilă.

În privinţa persoanelor ce puneau în circulaţie metalele preţioase este iniţiată o cauză penală pentru corupere activă, acestea fiind reţinute pentru 72 de ore. Mai mult ca atât Procuratura Anticorupţie urmează să se autosesizeze şi pe alte fapte în care există o bănuială rezonabilă privind săvârşirea infracţiunilor de contrabandă cu metale preţioase şi desfăşurarea ilegală a activităţii de antreprenoriat.

Actualmente, unul dintre poliţişti este anunţat în căutare, iar persoanele care au dat mită sunt învinuite de corupere activă.