Dodon, către ambasadorul rus la Chişinău: Cineva este foarte deranjat de dinamica pozitivă şi progresul pe care îl atestăm

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon a avut azi o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, în cadrul căreia, cei doi au discutat pe marginea notei de ieri adresate diplomatului rus de către premierul Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Igor Dodon a declarat că în calitate de şef al statului condamnă categoric declaraţiile şi acţiunile conducerii Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova, calificându-le „inacceptabile, lipsite de temei şi provocatoare”.

„Astfel de acţiuni nu au precedent în întreaga istorie a relaţiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă, dar nici nu sunt aplicate în practica diplomatică şi cea internaţională”, a menţionat Igor Dodon.

De asemenea, părțile au menţionat dinamica pozitivă din ultimele două luni, înregistrată în relaţiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

„În ultimele săptămâni, după vizita specialiştilor de la Rospotrebnadzor, mai multe întreprinderi strategice vinicole din ţara noastră au revenit pe piaţa Federaţiei Ruse. Pentru săptămânile imediat următoare este planificat şi, sperăm că va rămâne în vigoare, vizita specialiştilor serviciului Rospotrebnadzor şi Rosselhoznadzor pentru examinarea problemei revenirii pe piaţa Federaţiei Ruse a producţiei noastre pomilegumicole, de conserve ş.a. Totodată, potrivit informaţiei deținute, zilnic, mii de compatrioţi de-ai noştri sunt legalizați pe teritoriul Rusiei. O dinamică pozitivă se înregistrează şi în soluţionarea problemei transnistrene, în interesul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului” , a declarat președintele țării.

Șeful statului nu exclude că demersul de ieri este util pentru cineva din conducerea politică a Republicii Moldova, cât şi anumitor cercuri sau persoane din Vest şi din Est, inclusiv din Rusia. „Una se poate afirma cu certitudine: cineva este foarte deranjat de dinamica pozitivă şi progresul pe care îl atestăm în relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova. Reconfirmăm orientarea spre parteneriat strategic şi relaţii de prietenie cu Federaţia Rusă şi sperăm că acest incident nejustificat şi neplăcut nu va influența dezvoltarea lor de mai departe”, a subliniat Igor Dodon.

Este de menționat că săptămâna viitoare, președintele țării are planificată o vizită de lucru la Moscova în componenţa unei delegaţii din care vor face parte consilieri prezidenţiali, deputaţi în Parlament, reprezentanţi ai comunităţii de afaceri din ţară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...