Parlamentul a respins iniţiativa preşedintelui Dodon privind abrogarea „Legii privind furtul miliardului”

Parlamentul a respins vineri iniţiativa legislativă a preşedintelui Igor Dodon privind abrogarea legii „cu privire la anularea Legii ce presupune trecerea pe umerii cetățenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar”.

Proiectul prevedea anularea legii care prevede transferul în datorie publică a creditelor de urgenţă oferite băncilor devalizate, pentru a preveni colapsul sistemului bancar.

Pentru proiectul preşedintelui Dodon şi-au dat voturile doar 31 de deputaţi prezenţi în sală. La rândul său, fracţiunea PSRM în semn de protest a părăsit sala de şedinţe a Parlamentului.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că votul a fost unul democratic, pur şi simplu, argumentele aduse de consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschii, care a prezentat de la tribuna Parlamentului iniţiativa legislativă a lui Igor Dodon, „nu au convins deputaţii”.

Reamintim: anterior Guvernul și-a asumat răspunderea asupra acestui proiect. Prin acesta  creditele de aproximativ13,5 miliarde de lei acordate de BNM au fost transformate în datorie de stat care va fi achitate în decurs de 25 de ani.

Premierul Pavel Filip a declarat atunci că legea este un act juridic asumat, pentru realizarea căruia au fost prevăzuți bani în buget, au fost semnate acorduri,iar anularea acesteia nu va duce la efectele juridice așteptate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.