PLDM nu va susține votul uninominal: „Ne vom juca de-a alegerea deputaţilor, până când cei veniţi se vor vinde cui trebuie”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) nu va susține votul uninominal, propus de liderul democraţilor Vladimir Plahotniuc, anunţă deputatul Tudor Deliu. Potrivit acestuia, Republica Moldova nu este gata să implementeze acest sistem, având situaţia din regiunea separatistă Transnistria şi diaspora, unde nu se cunoaşte numărul exact de moldoveni stabiliţi.

„PLDM nu va susține votul uninominal, din mai multe motive. Situația Republicii Moldova nu permite implementarea sistemului majoritar uninominal. Ce facem cu partea din stânga Nistrului. Cum vom deschide secții de votare și cum vom constitui organele electorale. Mă refer la consiliile electorale de circumscripție și la secțiile de votare a birourilor electorale. Aceasta este o prerogativă a administrației publice locale. Întrebarea este cine va face acest lucru în partea stângă a Nistrului, chiar dacă noi putem diviza regiunea în câteva secții de votare”, întreabă Tudor Deliu.

De asemenea, Deliu întreabă cum se va proceda cu diaspora, unde nu se cunoaşte numărul de moldoveni cu drept de vot.

„Ce facem cu cetățenii care se află în diaspora? Nu avem date statistice despre numărul moldovenilor care locuiesc în străinătate. Se vehiculează diferite cifre, dar, niciodată, nu am auzit o cifră concretă. Dacă circumscripțiile electorale se stabilesc cu un număr aproape egal de alegători, plus minut 10-15 mii, cum vom constitui aceste secții de votare peste hotarele Republicii Moldova, câte și unde?”, adaugă Deliu.

„Vreau să văd proiectul şi apoi să mă expun pe marginea acestuia. Momeala de care mulţi se vor prinde este că, cetăţeanul va avea deputatul mai aproape. Dar care va fi procedura de rechemare a deputatului, dacă şi despre asta se vorbeşte? Nu este exclus faptul că, timp de 4 ani, ne vom juca de-a alegerea deputaţilor într-o anumită circumscripţie, până cei veniţi în Parlament se vor vinde cui trebuie. Implementarea acestui sistem electoral poate duce masiv la coruperea atât a alegătorilor, cât şi a aleşilor”, mai spune deputatul liberal-democrat.

Independent.md amintește că în dimineața zilei de luni, liderul PD, Vlad Plahotniuc, a lansat oficial mașinăria privind introducerea votului uninominal în Moldova. Potrivit lui, votul uninominal va oferi posibilitatea ca oamenii să poată vota deputaţii pe care îi vor ei şi care să-i reprezinte în Parlament, iar în cazul în care aceştia le vor dezamăgi aşteptările, oamenii vor avea posibilitatea să demită înainte de termen unii deputaţi. La fel, potrivit lui, diaspora va avea posibilitatea să aibă deputaţii săi, din diasporă, în Parlament.

Totodată, președintele Igor Dodon a venit cu o reacție practic simultană, dând de bănuit astfel că o avea pregătită din timp, iar lucrurile au fost orchestrate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...