Brexit şi nu prea: Cetăţenii britanici ar putea să îşi păstreze aceleaşi drepturi în UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cetăţenii britanici care doresc să se bucure şi după Brexit de beneficiile oferite de statutul de membru al Uniunii Europene, inclusiv de libera circulaţie, ar trebui să aibă această opţiune, a declarat vineri negociatorul-şef pentru Brexit al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, într-un interviu acordat postului de radio BBC, relatează ITV în pagina electronică, potrivit Agerpres.

Verhofstadt a spus că speră să îi convingă pe liderii UE să le permită britanicilor să îşi păstreze unele dintre drepturile eurocetăţenilor, cu condiţia să le solicite individual.

„Toţi cetăţenii britanici au şi cetăţenie europeană. Asta presupune mai multe lucruri: posibilitatea de a participa la alegerile europene, sprijinul consular, libera circulaţie în statele UE… Trebuie să ajungem la o înţelegere pentru ca aceste drepturi să fie valabile în continuare pentru cei care le solicită”, a spus Verhofstadt pentru BBC.

Politicianul liberal a spus că a primit mii de scrisori de la cetăţeni britanici care nu vor să piardă privilegiile ce rezultă din actuala relaţie dintre Regatul Unit şi UE şi a subliniat, potrivit Reuters, că Parlamentul European nu este dispus la compromisuri pe unele aspecte ale negocierilor privind Brexit.

Verhofstadt a reamintit că legislativul UE dispune de drept de veto şi ar putea respinge acordul la care vor ajunge Londra şi Comisia Europeană.

ITV mai notează că Verhofstadt a făcut şi în trecut apeluri la o atitudine deschisă şi generoasă a UE faţă de cetăţenii britanici şi a spus că politicienii încearcă să identifice posibilităţi prin care britanicilor care doresc menţinerea legăturilor cu blocul comunitar să li se permită acest lucru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...