Fără bani şi fără apartamente: Circa 30 de companii din Republica Moldova şi-au lăsat păgubaşi clienţii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa 3 de milioane de euro au fost pierduţi de oamenii, care au investit în cumpărarea apartamentelor, de la companii, care ulterior au falimentat. Acestea sunt datele unei cercetări realizate de „Transparency International Moldova”.

80% dintre persoanele chestionate au rămas şi fără bani şi fără apartamente, după ce au achitat integral banii chiar la semnarea contractelor.

Organizaţia a colectat datele doar de la 72 de persoane, care au avut de pătimit în urma acestor „afaceri” dubioase destul de frecvente în ultimii ani în Republica Moldova. Totodată, experţii au colectat informaţii de la 8 administratori de insolvabilitate, care le-au povestit despre 13 companii de construcţii. În total, însă sunt peste 30 de companii, care au procedat la fel.

Cele 13 companii, care au amăgit la propriu clienţii sunt: „Rom Prim”, „Romanta Plus”, „Locuinţe pentru toţi”, „Supersonic”, „Compromis”, „Melconic”, „Tivali-Com”, „LZ-Fruct”, „Vis urban”, „Altranscon-Grup”, „Galsam-Service”, „Neo Mansarde”, „Neoimobiliare”.

78% dintre respondenţi ştiau că firma trebuie să conţină un set de documente şi au apelat la jurişti pentru a verifica autenticitatea acestora, un sfert de respondenţi însă nu au verificat veridicitatea actelor.

„Aproape jumătate dintre cei care s-au adresat la instanţe nu au putut să-şi rezolve problema pentru că nu există un cadru legal şi este foarte multă corupţie în sistem”, a remarcat expertul „Transparency International Moldova”, Irina Spinei.

Totodată, cei chestionaţi au menţionat că în spatele companiilor de construcţii stau persoane importante, demnitari, funcţionari, oameni cu relaţii, care mai activează şi acum în acest domeniu prin intermediul altor firme.

„Familia noastră a avut de pătimit într-un astfel de proiect. Este vorba de compania „Vis Urban”, care nu au mai finisat blocul nostru. Ei au gajat construcţia la „EximBank” pentru ca o companie terţă să ia credit”, a povestit Igor, unul dintre păgubaşi.

De menţionat că, la masa rotundă organizată astăzi de „Transparency International Moldova” nu a venit niciunul dintre oficialii, care şi-a confirmat participarea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...