Notificarea Rusiei cu privire la abuzurile în privinţa oficialilor moldoveni, subiect de dezbateri în Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fracţiunea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a solicitat audierea în Parlament a reprezentanţilor conducerii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene pe marginea notei informative cu privire la abuzurile comise de către conducerea politică a Federaţiei Ruse împotriva oficialilor din Republica Moldova, precum şi solicitarea către oficialii moldoveni de a se abţine de la călătoriile în Rusia. Propunerea privind organizarea audierilor astăzi a fost respinsă de majoritatea parlamentară însă acestea ar putea avea loc altă dată, în contextul în care reprezentanţii majorităţii fracţiunilor au pledat pentru mai multă lumină în acest caz.

„Credem că sunt şi alte circumstanţe despre care noi nu cunoaştem, dar se vorbeşte despre unele abuzuri. Este absolut firesc ca toţi deputaţii să aibă o informaţie, să vedem ce a stat la baza acestei note. Iarăşi, din ceea ce am aflat din presă, rezultă că în această notă este o chemare faţă de oficialităţile Republicii Moldova să se abţină de la deplasări. În limbaj diplomatic asta sună foarte şi foarte dur. Nu cred că este cazul să tergiversăm. Sunt de acord şi alţi reprezentanţi să vorbească, dar nu putem să lăsăm pentru săptămâna viitoare”, a menţionat deputatul socialist Vladimir Ţurcan, solicitând organizarea audierilor astăzi.

Citiţi şi: Chişinăul notifică Moscova: Oficialilor moldoveni li se interzice să meargă în Rusia

Preşedintele comunist, Vladimir Voronin, a precizat, la rândul său că totul s-a făcut invers: „La început trebuia de investigat, de discutat, şi pe urmă de declarat. Dumneavoastră aţi descoperit doar vârful gheţarului, dar ceea ce se află mai desubt este foarte şi foarte periculos. Trebuie să intraţi în contact cu autorităţile ruse şi să verificaţi ce se întâmplă”, a spus Voronin.

De altă parte, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, unul dintre cei care au participat la întrevederea de ieri cu ambasadorul rus, Farit Muhametşin, a menţionat că este de acord că ofere informaţie însă „trebuie să înţelegeţi că în această sală sunt victime ale acestor abuzuri”. „Sunt de acord să vă dau o informaţie, dar la o dată ulterioară. Eventual, în cadrul unei şedinţe închise”, a menţionat Candu, precizând totodată că „eforturile pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă le face nu doar preşedintele Dodon, dar şi Guvernul şi noi deputaţii, indiferent de culoarea politică”.

Igor Dodon, despre decizia guvernării de a interzice oficialilor călătoriile în Rusia: Merg la Moscova săptămâna viitoare

Preşedintele fracţiunii democrate, Marian Lupu, a menţionat că subiectul este unul căruia merită să-i fie acordată atenţie, dar în contextul solicitării lui Andrian Candu, ca una dintre persoanele care a participat la acea şedinţă, a propus să amânăm. „Haideţi să amânăm şi să vedem ce se întâmplă şi de ce se întâmplă. E relevantă această solicitare, dar la acea dată când va considera că este pregătit”, a opinat Lupu.

Supusă votului, solicitarea socialiştilor privind orgnizarea unor audieri astăzi a reprezentanţilor conducerii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, nu a întrunit voturile necesare. În context, nu este deocamdată clar dacă acestea vor fi organizate la o dată ulterioară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...