Editorialistul Nicolae Negru: ONG-urile greșesc că nu merg să discute uninominalul

Nicolae Negru
Foto: unimedia.info

Editorialistul Nicolae Negru consideră că, refuzul societății civile și al unor partide de a discuta sistemul uninominal nu este o strategie corectă.

„PLDM, și PSRM s-au angajat cândva să lupte pentru un sistem electoral mixt, ca o jumătate din deputați să fie aleși pe liste de partid, iar cealaltă – pe circumscripții uninominale. Doar PL și PCRM, conduse de „lupi bătrâni” nu au cochetat cu această idee”, a a scris Negru într-un editorial apărut pe ziarulnational.md.

Precizăm că, luni, 6 martie, Vlad Plahotniuc a anunțat decizia PD de a sprijini și promova ideea introducerii votului uninominal. PDM propune și două inovații. Prima este posibilitatea ca cetățenii să retragă mandatul deputatului pe care l-au ales dacă acesta nu-și îndeplinește promisiunile, sau va întreprinde acțiuni care îi vor nemulțumi.

O altă noutate este că diaspora își va putea alege propriii deputați care o vor reprezenta în Parlament. Democrații anticipează că inițiativa va fi criticată doar pentru că a fost propusă de Vlad Plahotniuc, dar dau asigurări că aceasta va fi expertizată de Comisia de la Veneția și consultată cu societatea civilă și forțele politice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente