Igor Boţan: Modificarea sistemului electoral are nevoie de consens politic larg

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru modificarea sistemului electoral este nevoie de consens politic larg, a declarat Igor Boţan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT. Potrivit lui, doar suspiciunile că cineva încearcă să modifice sistemul electoral pentru a beneficia de acest lucru anulează legitimitatea schimbărilor propuse.

Igor Boţan a descris principalele caracteristici ale celor trei sistemele electorale de bază – majoritar, proporţional şi mixt, afirmând că atunci când se alege un sistem electoral este necesar consensul larg al clasei politice.

Astfel, sistemul majoritar pur presupunea alegerea celor 101 de parlamentari în circumscripţii uninominale. Sistemul proporţional, în vigoare în Moldova, presupune alegerea deputaţilor pe liste propuse de partidele politice. Sistemul mixt presupune alegerea unui număr de parlamentari pe liste de partid, iar altă parte din deputaţi vor ajunge în legislativ în urmă votării lor în circumscripţii, conform IPN.

Igor Boţan afirmă că cele 3 sisteme electorale au 11 variaţii de bază, iar variaţii în total ale sistemelor electorale sunt peste 100.

Referindu-se la modificările propuse în domeniul sistemului electoral, Igor Boţan afirmă că iniţiatorii trebuie să răspundă la o serie de întrebări: Ce fel de regim politic va avea Moldova, deoarece sistemul electoral are implicaţii asupra regimului politic? Va rămâne Moldova o ţară parlamentară sau se va transforma într-una semi-prezidenţială sau una prezidenţială? Ne trebuie partide care să reprezinte o societate divizată, cu nuanţe, sau nu? Directorul executiv ADEPT afirmă că modificarea sistemului electoral trebuie să ţină cont de dreptul minorităţilor şi problemele de gen. În plus, recomandările Comisiei de la Veneţia spun că în schimbarea sistemului electoral este nevoie de consens politic larg, pentru a evita deranjuri majore în societate.

Potrivit lui, există experienţa internaţională referitor la cum pot fi pedepsiți deputații traseişti sau cei care nu-şi îndeplinesc obligaţiunile, în cadrul sistemului proporţional. Însă Partidul Democrat care dorește să schimbe sistemul electoral pentru a combate traseismul politic este cel mai mare beneficiar al acestui fenomen.

Igor Boțan spune că partidele trebuie să decidă cum îi va reprezenta pe cetăţeni după preferinţele politice ale acestora. Potrivit lui, poţi să pui accentul pe stabilitatea guvernului, dar dacă nu-i reprezinţi pe oameni aşa cum se convine, ei se pot revolta şi stabilitatea dispare.

Boțan afirmă că în landul german Bavaria este în vigoare un sistemul proporţional la fel ca în Republica Moldova, doar că listele de candidaţi sunt deschise, astfel încât cetăţenii îşi aleg partidul, iar în cadrul listei deschise cetăţenii formează ordinea candidaţilor propuşi de partide.

Actualul sistem electoral din Moldova a fost folosit pentru a alege 8 parlamente. Acest sistem a fost introdus pentru a rezolva elegant reprezentarea preferinţelor politice a tuturor, inclusiv a votului cetățenilor din Transnistria în secţiile speciale, a celor din diasporă. Legea a fost modificată astfel încât să fie reprezentate şi femeile, cel puţin 40%. În sistemul proporţional nu există voturi pierdute, deoarece fiecare partid este reprezentat în Parlament în măsura în care a fost votat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...