46 poliţişti de frontieră de la Albiţa, condamnaţi pentru luare de mită. “Tariful” pornea de la 5-10 lei

46 poliţişti de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au fost condamnaţi, miercuri, de Curtea de Apel Iaşi, la pedepse între un an şi doi ani şi şase luni de închisoare pentru luare de mită şi doi sau trei ani de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat, scrie News.ro

Pedepsele sunt cu suspendarea executării acestora. Cei 46 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră au fost trimişi în judecată de către DNA încă în aprilie 2011.

Potrivit rechizitoriului întocmit în 2011 de către procurorii DNA, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, inculpaţii, în calitate de poliţişti de frontieră de la Albiţa, au pretins, primit ori acceptat suma totală de 2.164.800 lei şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera.

Banii şi bunurile au fost pretinse şi primite cu titlu de mită atât pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, cât şi pentru a face acte contrare acestora, respectiv, de a nu efectua un control strict asupra documentelor persoanelor sau autovehiculelor şi de a permite introducerea în România a unor bunuri peste limita legală.

De regulă, “tariful” era cunoscut de cei care oferă mită: 5 – 10 lei pentru situaţiile obişnuite (cum ar fi doar pentru simpla aplicare a ştampilei), şi aproximativ 10 – 100 de euro sau 50 – 200 lei în cazul unor situaţii speciale în care “tariful” creştea proporţional cu riscul la care se expunea poliţistul de frontieră (lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, produse în cantităţi mai mari, etc).

Sentinţa de miercuri a Curţii de Apel Iaşi nu este definitivă, putând fi atacată în termen de zece zile la instanţa superioară.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.