O ţară din centrul Asiei vrea să ofere câte 100 de grame de aur fiecărui cetăţean

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O naţiune aflată între China şi Kazahstan demarează un experiment ce poate stârni controverse la nivel mondial: trecerea de la economia bazată pe bovine, la cea pe aur.

Kârgâzstan, o ţară din Asia Centrală, este una dintre primele republici post-sovietice care îşi propune adoptarea unei noi monezi – aurul. Guvernatorul Tolkunbek Abdygulov spune că „visul său” este ca fiecare dintre cei şase milioane de cetăţeni să posede cel puţin 100 de grame din metalul preţios, relatează Business Magazin.

„Aurul poate fi depozitat pentru o perioadă lungă de timp şi, în ciuda fluctuaţiilor de preţuri de pe pieţele internaţionale, nu îşi pierde din valoarea ca mijloc de schimb. Voi încerca să transform acest vis în realitate cât mai repede”, a spus acesta într-un interviu.

Guvernatorul băncii centrale consideră planul său este realist, chiar dacă asta ar însemna ca populaţia să deţină aproximativ 600 de tone de aur, echivalentul a 30 de ori producţia anuală curentă a naţiunii. De asemenea, Abdygulov a refuzat să precizeze intervalul de timp în care planul său va fi implementat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...