Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Filip, Candu, Jizdan și Cebotari…

Filip, Candu, Jizdan și Cebotari își fac griji pentru oficialii moldoveni percheziționați la intrarea în F. Rusă. Despre cetățenii simpli, niciun cuvânt!

F. Rusă a fost informată de autoritățile de la Chișinău cu privire la tratamentul abuziv aplicat asupra oficialilor moldoveni la intrarea în acestă țară. O solicitare, prin care se cere încetarea „abuzurilor” a fost înmânată ambasadorului F. Ruse în R. Moldova, Farit Muhametşin în cadrul unei întâlniri, de către președinte Parlamentului, Andrian Candu,  premierul Pavel Filip, ministrul de Interne Alexandru Jizdan și ministrul Justiției Vladimir Cebotari, se arată într-un comunicat al Legilativului. Candu și Filip au declarat că problema a apărut odată cu avansarea investigației ofițerilor moldoveni în ancheta privind spălarea a 22 miliarde USD, proveniți din F. Rusă, prin intermediul sistemului judecatoresc din R. Moldova. Până la rezolvarea situației, conducerea Parlamentului a anunțat că va cere oficialilor moldoveni să se abțină de la deplasări în F. Rusă.

Conducerea Parlamentului a invocat „conducerii politice a F. Ruse” că oficialii moldoveni, cel puțin 25 în ultimele luni, (oficiali din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din R. Moldova) „sunt opriți abuziv la intrarea în F. Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești”, iar „un asemenea comportament este atât inadecvat, cât și nejustificat”.

Oficialii au transmis ambasadorului că „abuzurile” au fost semnalate autorităților F. Ruse prin mai multe demersuri, inclusiv de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, dar acestea au rămas fără răspuns, iar situația a continuat și chiar s-a agravat.

 Candu și Filip au declarat că una dintre instituțiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni „să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni din R. Moldova, inclusiv deputați, folosindu-se în acest scop de informații false și date trunchiate”.

„Solicitările lor abuzive au fost respinse din aceste motive, dar și din considerente ce țin de o încercare evidentă de hărțuire a oficialilor moldoveni.  Au fost situații în care astfel de solicitări s-au transmis de 15 ori doar în cazul unei singure persoane, ceea ce subliniază caracterul de hărțuire politică. De fiecare dată solicitările au fost respinse. După acest eșec, instituțiile respective din F. Rusă au trecut la o nouă formă de abuz, încercarea de punere sub monitorizare internațională a categoriei de persoane menționate prin intermediul relației bilaterale ale F. Ruse cu anumite țări, în speranța că acestea nu vor verifica minuțios informația, pentru a descoperi datele false care stau în spatele ei. Ca urmare, autoritățile din R. Moldova au început o comunicare cu aceste țări, pentru a stopa acest nou abuz”, se arată în comunicatul Parlamentului.

Speaker-ul Parlamentului și premierul susțin că „hărțuirea” a luat amploare odată cu avansarea anchetatorilor moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din F. Rusă, reținerea oficialilor băncilor și punerea sub învinuire a judecătorilor și executorilor judecătorești.
„Abuzurile s-au intensificat odată cu solicitările transmise de anchetatorii moldoveni în Federația Rusă pentru a obține informații privind proveniența sumei de bani menționată, date esențiale pentru probarea întregului adevăr din acest caz. Menționăm că ancheta a relevat inclusiv legături între o parte din banii respectivi și tentativa de corupere a unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova”, susține conducerea Parlamentului.

În nota transmisă este semnalat că sunt tratați abuziv inclusiv ofițerii moldoveni pe acest dosar, că instituțiile de drept din F. Rusă refuză să coopereze și să răspundă comisiilor rogatorii în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari, ceea ce ar însemna încălcarea mai multe acorduri bilaterale, dar și acorduri internaționale la care F. Rusă este parte.

Andrian Candu și Pavel Filip au solicitat o intervenție imediată pentru stoparea abuzurilor și au informat ambasadorul rus că  până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă. Cei doi au declarat că natura problemei nu ar fi una politică, deorece abuzurile ar fi inițiate la indicația unuia dintre serviciile speciale rusești, ai căror reprezentanți conduc interogarea oficialilor moldoveni când ajung în Federația Rusă.

La 8 februarie, Procuratura Anticorupţie a terminat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a 14 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a 2 executori judecătoreşti, acuzaţi de implicare în spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din R. Moldova. Inculpaţilor le este imputată complicitatea la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave.