Expert: Pentru a-şi onora angajamentele, Guvernul „inventează” impozite pe avere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul este în căutarea soluțiilor pentru a echilibra finanțele publice și a-și onora unele angajamentele pe partea de cheltuieli, astfel începând cu anul 2016 autoritatea a venit cu „invenţii” fiscale, cum ar fi impozitul pe avere, susţine fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță.

Potrivit expertului, problema mare din introducerea acestui impozit pe avere este că de fapt avem dublă impozitare a aceluiaşi bun, lucru inadmisibil de legislația internațională.

„Problema cea mare din introducerea acestui impozit pe avere este că, de fapt, avem dublă impozitare a aceluiaşi bun, prin două capitole din Codul Fiscal. Acest confuz este o neconcordanță fiscală și ea trebuie să fie eliminată. Mai mult, toate recomandările OECD și FMI în materie de fiscalizare spune că regula generală este neadmiterea impozitării duble”, a declarat Negruţă în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

Un al doilea element important, spune expertul, este că, bunurile imobiliare și alte bunuri, proprietate privată, sunt subiect al impozitării pentru autoritățile locale și ele completează, de fapt, veniturile bugetare ale autorităților locale.

„Prin introducerea impozitului pe avere, noi avem bunuri imobiliare, care sunt plătite atât în bugetul local, cât și bugetul de stat prin plata numită impozit pe avere. Deci, astfel de situații sunt inadmisibile în practica internațională și aduce prejudicii mari în conceptul care s-a pus la baza Codului Fiscal”, a explicat Veaceslav Negruță.

Astfel, acesta spune că ar trebui să există un impozit pe avere sau proprietate, care să includă şi impozitul pe bunuri imobiliare, avertizând că experţii înţeleg dedesubturile acestei „invenţii” a Guvernului, dar ele trebuie să fie conform normelor legale, cât şi bunelor practici în materie de fiscalitate internaţională.

Totodată, expertul atenţionează că impozitul pe avere introdus în anul 2016 încalcă şi un alt drept al cetăţeanului. Acesta trebuie să achite pentru 12 luni, în contextul în care legea a fost aplicată doar pentru ultimele 6 luni din an, iar plata este „foarte mare”.

„În Republica Moldova nu este finalizat Cadastrul fiscal.  Reevaluarea bunurilor imobile nu a fost finalizată în centre rurale şi aplicabilitatea impozitului pe avere generează riscuri pentru toţi proprietarii de locuinţe.
În condiţiile unei deprecieri a leului faţă de dolar sau euro, o locuinţă poate costa mai mult şi astfel devine subiect al impozitării. Noi putem să ne trezim că o bună parte a cetăţenilor sunt datori statului din cauza deprecieirii leului”, afirmă Negruță.

În concluzie, acesta a declarat că actuala guvernare este în căutare de resurse financiare, iar promisiunile populiste şi electorale pe baza cestei legi nu este corect înţeleasă şi aplicată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...