Taxa ecologică a adus în Bugetul Public Național 17 milioane de lei în primele două luni ale anului curent

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Taxa pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului, precum și plățile pentru activitatea economică, generatoare de poluanți, a adus la bugetul de stat circa 17 milioane de lei în primele două luni ale anului curent.

Din cele 17 milioane de lei, încasate de Serviciul Fiscal de Stat, 12,1 milioane lei au fost încasate la compartimentul taxa pentru mărfurile, care în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului și 5,1 milioane lei – la compartimentul plăți pentru emisiile, deversările de poluanți și depozitarea deșeurilor.

Taxa pentru mărfurile, care în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului urmează a fi achitată de către persoanele juridice și de către persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și care produc, importă şi/sau procură de la agenții economici de pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar, mărfuri sau în ambalaj din carton neondulat (specificat la poziția tarifară 4819 20 000), cu sau fără folie de aluminiu și/sau polietilenă.

Obiectele care sunt supuse taxării sunt mărfurile, care în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, sau activitatea economică, generatoare de poluanți și depozitarea deșeurilor de producție.

Cotele pentru calcularea taxei pentru mărfurile/ambalajele poluante sunt stabilite în dependență de tipul de marfă și produse, tipul ambalajului, cât și de capacitatea lor.

De menționat, că odată cu transmiterea taxei ecologice în administrarea Fiscului, plătitorii au obligația de a prezenta SFS declarațiile corespunzătoare, lunar, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...