Dezbatere publică: „Folosim sau nu forme de feminin pentru profesii și funcții?”

170307-wall-street-bull-girl-statue-1012p_503a1f140e10b0876352161c4e474985.nbcnews-fp-1200-800

Platforma pentru Egalitate de Gen și Centrul de Ghidare în carieră (USM) organizează Dezbaterea Publică cu tema: ”Putem folosi sau nu, pe lângă forme de masculin, și formele de feminin pentru funcții și profesii?”.

Folosirea cu precădere a denumirilor de profesii și funcții la masculin atestă o inflexibilitate socio-lingvistică și nu mai reflectă, în perioada post-sovietică, nici realitatea socială, nici realitatea lingvistică.

Necesitatea folosirii formelor feminine de funcții publice și de profesii rămâne o problemă lingvistică, mai mult ca atât, apare necesitatea de a privi real la evoluția societății și a mentalității colective sub aspectul egalității de gen.

De ce avem nevoie de acceptarea în dicționare, ulterior, în actele normative, a schimbărilor normelor lingvistice care țin de controversa masculin-feminin în denumirea de funcții publice și de profesii și pe ce poziție se situează Academia de Știință a Moldovei? Aceasta și alte aspecte ale problemelor lingvistice de gen vor fi discutate în cadrul dezbaterii publice.

Evenimentul va avea loc, vineri 10 martie, începând cu ora 10:00, în incinta Centrului de Ghidare în carieră USM, str. Mihail Kogălniceanu, 65.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente