Planul uluitor al celor de la NASA: vor să transforme planeta Marte într-un al doilea Pământ

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Savanţii de la NASA vor să transforme Marte într-o planetă locuibilă.

NASA nu se mulţumeşte să exploreze Planeta Roşie, vrea ca ea să devină pe viitor locuibilă şi oamenii să o poată coloniza.

Pentru asta, Marte are în primul rând nevoie de o atmosferă. Astfel, cercetătorii cred că pot reface atmosfera pierdută a planetei, iar în acest fel va exista din nou apă lichidă pe suprafaţa ei.

Planul extrem de ambiţios al celor de la NASA presupune lansarea unui scut magnetic uriaş în spaţiu, care să protejeze planeta Marte de vântul solar, scrie publicaţia Science Alert.

Cercetătorii cred că în trecut Marte a avut o atmosferă mai groasă şi oceane pline cu apă, iar clima era mai caldă. De aceea, este foarte posibil să fi existat viaţă pe această planetă.

Din păcate, cu miliarde de ani în urmă, câmpul magnetic al planetei a slăbit, iar particulele radioactive emise de Soare au distrus atmosfera. Prin acest proiect, savanţii NASA cred că pot înlocui magnetosfera pierdută şi pot transforma Marte într-o planetă locuibilă. Planul a fost prezentat recent de către Jim Green, directorul Diviziei de Ştiinţe Planetare din cadrul NASA.

Ţinând la distanţă particulele radioactive, temperatura şi presiunea de pe Marte vor creşte treptat şi se va forma din nou o atmosferă groasă.

Dacă proiectul va deveni realitate şi va funcţiona, atunci clima de pe Marte se va încălzi cu aproximativ 4 grade Celsius. Acest lucru va duce la formarea efectului de seră. În timp, Marte va avea din nou oceane şi râuri, crede Jim Green.

Metoda nu este o terraformare artificială a planetei, ci stimularea unor procese naturale, care pot transforma radical planeta Marte în decursul a câteva generaţii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...