Încă un om de bază din echipa lui Trump recunoaşte că a încercat o apropiere de Rusia încă de anul trecut

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Jeffrey Gordon, fost consilier al preşedintelui american în perioada campaniei electorale, a recunoscut ca s-a întâlnit cu ambasadorul rus Serghei Kisliak înainte ca Donald Trump să câştige prezidenţialele, pentru a discuta despre o apropiere a Washingtonului de Moscova.

Jeffrey „JD” Gordon a declarat pentru The Independent că s-a întâlnit cu ambasadorul rus în iulie, cu 5 luni înainte ca Trump să câştige alegerile din SUA.

Potrivit acestuia, cei doi au discutat atât despre cum ar putea coopera Moscova şi SUA pentru a înlătura ameninţarea islamistă extremistă, dar şi despre dorinţa lui Trump de a face un parteneriat strategic cu Moscova.

Gordon susţine că discuţia cu ambasadorul rus nu a durat mai mult de cinci minute, iar în cadrul acesteia s-a convenit ca SUA să coopereze cu Rusia împotriva extremiştilor radicali islamişti, astfel încât „să nu existe situaţii în care oameni din Cecenia să se arunce în aer la maratonul din Boston”.

„Ar trebui să îi ascultăm pe ruşi când avertizează legat de suspecţii de terorism”, a mai spus fostul consilier al lui Trump despre discuţia purtată cu ambasadorul rus la Washington.

Gordon, care a fost şi purtător de cuvânt al Pentagonului în perioada 2005 – 2009, afirmă despre discuţia purtată cu oficialul rus că a fost un pic mai mult decât una diplomatică.

În SUA sunt în desfăşurare mai multe anchete legate de implicarea Moscovei în alegerile prezidenţiale, în beneficiul lui Trump. Se anchetează de asemeni posibilele legături dintre oamenii lui Trump şi Moscova. Actualul preşedinte a negat astfel de zvonuri, susţinând că nu există niciun fel de legături cu oficialii ruşi.

Încă din timpul campaniei, Trump a vorbit despre un parteneriat cu Rusia, împotriva Statului Islamic. A afirmat că ceea ce face Putin e bine, declarând că un parteneriat cu Rusia ar fi bun pentru întreaga lume. Nu s-a referit în niciun moment la încălcarea drepturilor omului din Rusia, la anexarea Peninsulei Crimeea sau la sprijinul oferit rebelilor pro-ruşi în estul Ucrainei.

Săptămâna trecută, un alt oficial, secretarul american al Justiţiei, Jeff Sessions, apropiat al lui Trump, a recunoscut că s-a întâlnit cu ambasadorul rus în două rânduri, în 2016, în plină campanie prezidenţială americană. Anunţul a venit după ce acesta declarase sub jurământ în faţa membrilor unei comisii parlamentare că nu s-a întâmplat aşa ceva.

Un scandal asemănător l-a doborât deja pe consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Michael Flynn, care şi el a recunoscut că a avut contacte cu Moscova înainte ca Trump să fie investit preşedinte. Şi un alt consilier al lui Trump, Jared Kushner, a admis că l-a întâlnit pe ambasador în decembrie.

Serghei Kisliak are 66 de ani şi reprezintă Rusia la Washington din 2008.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...