Japonezul Yukiya Amano a fost confirmat pentru un al treilea mandat la conducerea AIEA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Japonezul Yukiya Amano va conduce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru încă patru ani, au decis miercuri, la Viena, statele membre ale organizației, potrivit unor diplomați citați de DPA.

După ce va fi confirmat pentru cel de-al treilea mandat, diplomatul în vârstă de 69 de ani va trebui să monitorizeze respectarea de către Iran a acordului nuclear intrat în vigoare anul trecut.

Acordul de limitare a activităților nucleare ale Iranului, convenit de Teheran cu marile puteri, se numără printre cele mai mari reușite ale lui Amano.

Deși Amano nu a fost implicat direct în negocieri, el și echipa sa au colaborat cu cele șase puteri și cu Iranul în căutarea unui mijloc de a reduce potențialul Teheranului de construire a armelor atomice, prin limitarea programului său nuclear și prin impunerea unor controale stricte din partea AIEA.

Amano a ajuns prima dată director general al AIEA în 2009, după un proces de alegere puternic contestat. Totuși, el nu a avut niciun contracandidat la alegerile de miercuri, în contextul în care multe state membre i-au cerut să rămână pentru a ajuta la implementarea acordului de către Iran.

Înainte de acest post, Amano a fost un diplomat japonez de rang înalt responsabil cu controlul armelor, ocupând chiar postul de reprezentant al Japoniei la AIEA.

Decizia de miercuri a celor 35 de state care sunt reprezentate în boardul de conducere al AIEA trebuie oficial aprobată la o reuniune a tuturor țărilor membre ale agenției care va vea loc în septembrie, după care Amano își va putea începe în decembrie cel de-al treilea mandat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...