Femeile vs Bărbaţii. Portret statistic al femeilor şi bărbaţilor în Republica Moldova

Femeile din Moldova se căsătoresc mai timpuriu decât bărbaţii, au un nivel de instruire mai mare decât al bărbaţilor, săvârşesc infracţiuni în proporţie mult mai mică decât bărbaţii, trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 8 ani.

În schimb, femeile din Moldova câştigă în medie cu 13% mai puţin ca bărbaţii,  sunt antrenate în activităţi aducătoare de venit într-o măsură mai mică ca bărbaţii, sunt subreprezentate în procesul de luare a deciziilor şi beneficiază de pensii pentru limită de vârstă mai mici decât bărbaţii.

De Ziua Internaţională a Femeii, Biroul Naţional de Statistică a prezentat portretul statistic al femeilor şi bărbaţilor în Republica Moldova.

Femeile predomină în numărul populaţiei

Din numărul populaţiei stabile al Republicii Moldova, la 1 ianuarie 2016 (3553,1 mii persoane), 51,9% constituie femeile, iar 48,1% respectiv bărbaţii. Preponderenţa femeilor sau a bărbaţilor în numărul populaţiei diferă semnificativ în funcţie de anumite grupe de vârstă: bărbaţii predomină în grupele de vârstă 0-15 ani şi populaţia în vârstă aptă de muncă, respectiv 51,8% faţă de 48,2% pentru femei. Însă, diferenţele sunt mai accentuate în cazul populaţiei care a depăşit vârsta aptă de muncă, ponderea femeilor fiind de 69,0% comparativ cu 31,0% pentru bărbaţi.

Speranţa de viaţă la femei este mai mare decât a bărbaţilor

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 8,0 ani, speranţa de viaţă la naştere fiind de 75,5 ani pentru femei şi 67,5 ani în cazul bărbaţilor. Acest decalaj se datorează nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor, în special a celor în vârstă aptă de muncă. Rata mortalităţii pe medii de reşedinţă determină anumite diferenţe şi în durata medie a vieţii a locuitorilor din mediul urban şi rural. Astfel, bărbaţii din mediul urban trăiesc în medie mai mult cu 4,2 ani comparativ cu cei din mediul rural, iar în cazul femeilor acest decalaj este de 3,7 ani.

Femeile se căsătoresc mai timpuriu decît bărbaţii

Vârsta medie a femeii la prima căsătorie este de 25,4 ani, iar la bărbaţi de 28,0 ani. Cei mai mulţi bărbaţi care s-au căsătorit în 2015, aparţin grupei de vârstă 25-29 ani (45,9%), iar în cazul femeilor predomină căsătoriile la vîrsta de 20-24 ani (51,5%). Căsătoriile la vîrsta de pînă la 20 ani sunt mai frecvente în mediul rural: 18,8% din numărul căsătoriilor înregistrate la sate au fost încheiate de femei în vârstă sub 20 ani, faţă de 7,7%, în mediul urban.

Din totalul căsătoriilor înregistrate în 2015, cele încheiate de persoane celibatare au reprezentat 82,7% pentru bărbaţi şi 83,2% pentru femei. Totodată, bărbaţii mai des se recăsătoresc după divorţ decât femeile, ponderea celor recăsătoriţi fiind de 16,5% la bărbaţi şi 15,4% la femei. Însă, ponderea femeilor văduve recăsătorite în total persoane.

Femeile au un nivel de instruire mai mare decât al bărbaţilor

Femeile în vârstă de 25-64 ani au un nivel de instruire mai mare comparativ cu cel al bărbaţilor. Cel mai mare decalaj este înregistrat pentru nivelul superior1, 23,2% din femei au atins acest nivel comparativ cu 17,4% din bărbaţi. Şi femeile şi bărbaţii în structura totală a populaţiei au cele mai mari ponderi pentru nivelul de instruire mediu, 60,9% din bărbaţi faţă de 56,7% femei. Un nivel scăzut de instruire au 21,6% din bărbaţi faţă de 20,2% din femei.

Femeile câştigă în medie cu 13% mai puţin ca bărbaţii

Femeile câştigă în medie cu 13,2% mai puţin faţă de bărbaţi (86,8% din salariul mediu al bărbaţilor). Exprimată în valoare numerică, discrepanţa constituie în medie circa 647 lei. Astfel, salariul mediu a constituit pentru femei 4235,2 lei şi pentru bărbaţi – 4 881,3 lei.

Majoritatea funcţiilor de luare a deciziilor aparţin bărbaţilor, femeile continuând să fie subreprezentate în procesul de luare a deciziilor

Participarea femeilor la luarea deciziilor la nivel parlamentar relevă o reprezentare a femeilor în proporţie de 21,8% (din 101 deputaţi 22 sunt femei), în timp ce la nivel european aceasta a constituit 36,9 la sută, iar media globală fiind de 22,8 la sută.

 Femeile săvârşesc infracţiuni în proporţie mult mai mică decât bărbaţii

Din total persoane care au săvârşit infracţiuni în anul 2015, 7,5% au fost femei comparativ cu 92,5% bărbaţi. Femeile mai des sunt implicate în săvârşirea infracţiunilor grave: 20,2% din total femei care au fost implicate în săvârşirea infracţiunilor au comis infracţiuni excepţional de grave, deosebit de grave şi grave, comparativ cu 15,9% în cazul bărbaţilor. Bărbaţii infractori însă, mai frecvent au antecedente penale (3,8% comparativ cu 3,2%) şi mai des săvârşesc infracţiunii în stare de ebrietate (16,2% comparativ cu 4,1% în cazul femeilor).

Femeile beneficiază de pensii pentru limită de vârstă mai mici decât bărbaţii

Mărimea medie a pensiei pentru limita de vârstă pentru bărbaţii din sectorul non-agricol constituie 1588,9 lei, comparativ cu 1194,6 lei în cazul femeilor. Totodată, mărimea medie a pensiei pentru angajaţii sectorului agricol este de 1045,2 lei pentru bărbaţi, comparativ cu 988,9 lei la femei.

Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă, a femeilor din sectorul agricol acoperă doar 69% din valoarea minimului de existenţă pentru pensionari, comparativ cu 73% în cazul bărbaţilor. În sectorul non-agricol, mărimea medie a pensiei la bărbaţi depăşeşte valoarea minimului de existenţă cu 10%, în timp ce la femei acoperă doar 83%.

Foto: tvr.ro

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.