Locuitorii satului Ţânţăreni spun că sunt hotărâţi să meargă până la capăt în lupta lor împotriva tentativelor guvernării de a redeschide gunoiştea, devenită deja celebră în toată republica.

În ultimele luni, ministerul Mediului a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern prin care cele 25 de hectare de teren pe care este amplasată gunoiştea urmează să fie declarate de utilitate publică de interes naţional şi expropriat în folosul statului.

Terenul aparţine administraţiei locale din Ţânţăreni, iar localnicii şi autorităţile locale şi raionale sunt categoric contra intenţiei ministerului Mediului. Intenţia localnicilor de a face tot posibilul pentru e nu permite redeschiderea acestei bombe ecologice a fost reiterată şi în cursul întâlnirii cu preşedintele Platformei DA Andrei Năstase, care a promis toată asistenţa juridică necesară în vederea iniţierii unui proces de judecată. Asta, deoarece sătenii doresc iniţierea unui proces de judecată pe motivul neconsultării opiniile lor la luarea de către ministerul mediului a deciziei de expropriere a terenului. În cadrul întâlnirii un consilier sătesc din Ţânţăreni şi-a anunţat decizia de a se alătura Platformei DA.

La Varniţa sătenii adunaţi, cu precădere voluntari ai Războiului de Independenţă, şi-au exprimat nedumerirea pentru faptul că locuitorii din Transnistria beneficiază de nenumărate avantaje pe care le oferă Republica Moldova şi de care nu beneficiază înşişi vărniţenii: paşapoarte gratuite, asistenţă medicală gratuită, etc.

Vărniţenii s-au arătat revoltaţi şi de faptul că la 25 de ani de la încheierea războiului ei sunt supuşi în continuare procedurilor înjositoare de control la frontiera artificială cu autoproclamata republică, frontieră care trece chiar prin satul lor. Cei doi consilieri săteşti care reprezintă combatanţii de pe Nistru, unul din ei fiind şi preşedintele organizaţiei locale a Platformei, şi-au exprimat indignarea privind lipsa de susţinere din partea primarului şi majorităţii PD din consiliu pentru iniţiativele de îmbunătăţire a situaţiei veteranilor de război. Dânşii şi-au exprimat speranţa că după alegerile locale din 2019 în fruntea satului vor ajunge reprezentanţii Platformei şi că lucrurile vor lua o altă întorsătură.

Şi merenenii, adunaţi în număr mare în casa raională de cultură, şi-au exprimat susţinerea pentru activitatea lui Andrei Năstase şi a Platformei DA de scoatere a ţării din captivitatea oligarhiei de la guvernare. Iar cu câteva zile înainte, câţiva consilieri locali din Mereni şi-au anunţat aderarea la echipa Platformei DA.