Istoricul şi semnificaţia zilei de 8 martie: De când se serbează Ziua Femeii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ziua Femeii se celebrează în data de 8 Martie, atât în Republica Moldova, cât și în alte țări. Mai mult, în ţara noastra, pe 8 martie nu se sărbătoreşte doar Femeia ci şi (sau mai ales) Mama.

Ziua femeii, Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o celebrau pe Rhea, mamă tuturor zeilor. Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată „Duminca mamei”, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat la nivel național Femeia în urmă unei inițiative a Partidului Socialist American. Inițiativă a fost preluată în 1910 și în Europa, în cadrul Internaționalei Socialiste reunite la Copenhaga.

Prima zi s-a ținut la 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca și în alte câteva țări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeași data, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Cu toate acestea, la momentul respectiv nu s-a stabilit și o data anume când se va sărbătorii femeia la nivel internațional. Decizia s-a luat mai târziu, după Primul război mondial, în cadrul unei Adunări Generale a ONU: 8 martie.

Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii s-a făcut în 1975, când ONU a proclamat Anul Internațional al femeilor și a declarat perioadă 1976-1985 Deceniul ONU pentru condiția femeii. În 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.

În Republica Moldova, în această perioadă se desfăşoară primul Festival Feminist „Revendicarea Consimțământului”. Astăzi, începând cu ora 12.00 va avea loc un marş feminist cu tema „NU înseamnă NU”, care va avea ca punct de pronire magazinul „Unic” din capitală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...