(VOX) Cum e să fii femeie în Moldova? (Partea I)

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii, marcată pentru prima dată pe 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane,  când, la aceeaşi dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei. 

Astăzi, cu mici excepții, Republica Moldova este deocamdată repetentă la asigurarea egalității de gen, iar despre cum este să fii femeie în această știu cel mai bine tot femeile. 

***

Sursa: Facebook

Vlada Ciobanu, activistă civică

Ţin minte, când eram adolescentă, mai mulţi mi-au spus: fetele nu ascultă aşa muzică. Eu ascultam tot felul de heavy metal şi adormeam cu Sepultura, Soufly şi formaţii cu videoclipuri înfricoşătoare. Am avut momente când am râs de prejudecăţile existente în societate, am avut altele (destul de multe) în care am început să mă gândesc că poate totuşi eu nu înţeleg ceva în orânduiala existentă şi trebuie să mă conformez.

Să fii femeie cu studii superioare în Moldova, să vii dintr-o familie şi un mediu ceva mai deschis la minte şi să îţi construieşti de nevoie un caracter mai puternic face ca lucrurile să nu fie atât de grele, ba chiar destul de multe oportunităţi sunt. În acelaşi timp, treptat începi să observi când bărbaţii te întrerup; când spui idei, iar ei le repetă şi îşi asumă merite; când bărbaţii vin şi încep să îţi explice, pentru că eşti femeie şi nu înţelegi deodată (evident!). Iar când îi confrunţi, observi reacţiile absente ale atâtor alte femei cu potenţial. Încetezi să mai glumeşti despre un om şi o femeie şi încerci să ridici nivelul umorului. Asculţi istorii ale atâtor femei despre cum sunt plătite mai puţin, hărţuite la locul de muncă sau pe stradă şi nu înţelegi de ce noi nu discutăm despre asta mai mult.

Apoi am aflat că să fii femeie necăsătorită în Moldova este un impediment pentru a fi preşedinte. În general, când te apropii de 30 trebuie să ai ori soţ (şi repede-repede un copil), ori măcar maşină. Iar lumea spune că mai bine divorţezi decât să alegi să nu te căsătoreşti. Când te căsătoreşti, trebuie să te arăţi mai prostuţă, pentru că nimănui nu îi place să fie provocat. Şi astea sunt doar câteva din sfaturile penibile pe care poţi să le mai primeşti din cele mai bune intenţii. Din fericire, tot mai mulţi oameni călătoresc, citesc, discută, gândesc şi înţeleg că nu există reguli şi formule pentru a trăi, dar fiecare îşi construieşte rolul său în societate, nu cel impus de religie, tradiţie sau de semeni. Dacă nu suntem chiar pe calea ce bună, cel puţin pe o potecă.

***

Sursa: Facebook

Polina Ceastuhina, președinta Organizație GenderdocM

Să fii femeie în Moldova este cel puţin confuz. Dacă eşti prea sexy eşti curvă, dacă nu eşti prea sexy atunci eşti frigidă. Dacă îţi place make-up-ul eşti superficială, dacă nu – atunci eşti prea băieţoasă. Nu faci sport eşti o lenoasă, faci sport – ai grijă să nu-ţi creşti muşchi. Ni se spune că putem fi orice dorim să fim, însă dacă o femeie doreşte să fie Preşedinta, i se zice că nu este destul de competentă pentru că nu are bărbat, nu are copii, nu merge la biserica, etc. Pentru mine de a fi o femeie în Moldova aşa cum eu mă percep şi vreau să mă exprim, ci nu cum societatea îmi dictează, continuă să fie un act de revoluţie.

***

Sursa: Facebook

Cătălina Molodoi, ofițer comunicare „Coaliția Națională Viața fără Violență în Familie”

Mergeam o dată cu bicicleta pe stradă Armenească, chiar prin faţa Pieţei Centrale. O maşină mi-a cedat trecerea, conform regulamentului. Şi, la un moment dat, un nene cu un aspect specific textului care va urma, îi strigă înfuriat şoferului care mi-a cedat: „Şi-i uai cu tini? Ai făcut loc lu o muiere!”. Am avut un sentiment foarte confuz… Pe de o parte am simţit o bucurie intensă, conştientizarea că am norocul să trăiesc într-un alt mediu, că îmi este atât de străin acest tip de tratament, că vorbesc de pe poziţii de egalitate de gen cu absolut toţi bărbaţii din anturajul meu – şeful, colegii, prietenii, cunoscuţii mei… Nici nu se pune problema… Şi m-a copleşit o tristeţe profundă că acest bărbat, cel mai probabil, are o soţie, poate o fiică sau mai multe, şi mama tot… Şi că astfel de bărbaţi îs muuuulți. Am avut acea tristă realizare că trăiesc într-o comunitate mai îngustă, iar în afară ei realitatea este alta şi strigător la cer de tristă. În acest secol XXI, bărbaţi lipsiţi de cultura comunicării, empatie, respect (acest cuvânt uzat, dar cu o semnificaţie fără preţ), gândire critică în Republica Moldova încă reprezintă un segment reprezentativ.

***

Sursa: Facebook

Victoria Apostol-Marius, co-fondatoarea Grupului de Inițiative Feministe din Moldova

Să fii femeie în Moldova nu este ușor, sunt o mulțime de presiuni sociale cărora trebuie să le faci față. Mai mult, să-ți găsești un job potrivit în Moldova e la fel de greu. Job-urile disponibile pentru femei în Moldova se limitează la poziții de secretare, educatoare, învățătoare. Nu sunt profesii rele, dar sunt plătite foarte prost. Piața muncii în Moldova e masculinizată și feminizată, adică un gen de profesii sunt accesibile doar femeilor, iar altele – doar bărbaților. Ori, asta înseamnă limitare. De mici creștem cu limitări în ceea ce putem fi și ceea ce putem face.

Să fii femeie în Moldova înseamnă să fii în riscul de a intra într-o relație agresivă sau să fii agresată în familie, la muncă. Femeile din Moldova sunt așteptate să se comporte docil, obedient, să fie răbdătoare, să plece capul și să tacă. Iar dacă refuză să facă asta – sunt rele și curve. Cam așa.

Totuși, chiar dacă am oferit un răspuns care scoate la iveală în mare parte dificultățile de a fi femeie în Moldova, aș dori să menționez că sunt și aspecte pozitive. De exemplu, femeile au libertățile și drepturile garantate în Constituție și alte legi, ceea ce le permite să se implice în viața socială, politică și economică a țării la nivele diferite. În Moldova, există spațiu de creație și de manifestare. Suntem o țară încă în tranziție și cred că acum e momentul ca femeile să se implice mai mult și să aibă un rol determinat în influențarea situației din Moldova.

***

Sursa: Facebook

Diana Guja, autoarea blogului alobebe.md, activistă civică

Să fii femeie în Moldova înseamnă să alegi. Să alegi între a fi docilă și la locul tău sau de a fi obraznică și revoltată. Calea de mijloc nu există. Nu acum. De ce? Pentru că viața femeii este în continuare reglementată de tradiții și norme învechite.

În fiecare zi ți se pun întrebări deplasate. În fiecare zi ți se sugerează sau recomandă cum trebuie să fii, ce să spui, cum să te porți, cu ce să te îmbraci. În fiecare zi trebuie să treci un test. Testul „conform”.

Să fii femeie în Moldova e periculos. De altfel, să fii femeie e periculos cam peste tot în lume. O femeie are mai mari șanse să fie bătută de partenerul ei de viață. O femeie are mai mari șanse să fie omorâtă de către partenerul ei de viață. O femeie are mai mari șanse să fie violată. O femeie are mai mari șanse să rămână fără lucru. O femeie are mai mari șanse să nu aibă nicio șansă.

Cel mai strașnic, însă, este că atunci când ești femeie în Moldova, nici nu știi că poți alege. Nu știi că ai drepturi. Nu știi că poți spune „nu”. Nu știi că sunt oameni care pot și vor să te susțină. Nu știi că dincolo de ceea ce vezi în jurul tău, dincolo de supunere, dincolo de dependență, dincolo de deznădejde, este și altă viață. O viață în care poți fi stăpână pe ceea ce ești.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.