Grevă mondială a femeilor de ziua lor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizatorii Marşului antiTrump din ianuarie de la Washington plănuiesc de 8 martie o „grevă mondială” a femeilor în care să arate ţării cum ar arăta o zi fără femei. Astfel, denumită în SUA, “A Day Without a Woman”, greva are ca obiectiv transmiterea unui mesaj puternic acela ca vocile femeilor nu vor fi ingnorate.

La această grevă mondială și-au anunțat participarea peste 30 de țări, iar fiecare femeie în parte și sindicatele lor vor decide felul în care se vor exprima. Evenimentul ar presupune o zi în care femeile să nu muncească, să protesteze, să blocheze drumurile, să nu facă curat sau să aibă grijă de casă și să își ceară drepturile, notează libertatea.ro.

Unele vor opta pentru o grevă în mod tradițional, adică nu vor lucra, altele vor face întruniri la locurile de muncă, vor participa la parade, la flash-mob, vor ţine conferinţe, fiecare în felul său, în mii de moduri diferite. Ele vor să demonstreze că dacă femeile se opresc, se oprește şi lumea.

În Franța, de exemplu, lucrătoarele vor sta cu braţele încrucişate timp de un minut pentru a protesta împotriva diferenței salariale.

În Italia, se vor organiza întruniri în toate locurile de muncă şi acolo unde este posibil şi grevă, pentru a pune accentul pe tema muncii și pentru a restitui adevărata semnificaţie a zilei de 8 martie.

În Polonia, femeile vor protesta împotriva interzicerii avortului, iar în America latină împotriva violenței domestice, în timp ce în Coreea de Sud și Irlanda, urmașele Evei vor mărșălui pentru a apăra drepturile reproductive, iar în alte țări se va protesta față de homofobie, și xenofobie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...