Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00
Link direct

„Managerii instituțiilor medicale se arată sceptici în legătură cu creșterea numărului de asigurați medical, după majorarea tarifelor la serviciile medicale de către Ministerul Sănătății. Ei spun că acest lucru îl vom putea vedea abia în aprilie, când se va încheia campania de procurare a poliței la preț redus. Potrivit datelor autorității în Sănătate, 86% dintre persoane ar fi asigurate. În cifre nu este clar câți oameni anume sunt beneficiarii asigurărilor medicale obligatorii. Se știe doar că statul acoperă cheltuielile pentru aproximativ un milion de cetățeni. Directorii spitalelor dau de înțeles că lucrurile nu sunt deloc simple și că va fi destul de greu să convingi populația neasigurată să se asigure.

Din 23 februarie avem o listă actualizată a medicamentelor compensate. În listă au apărut preparate noi, însă mai multe decât au fost introduse, vor dispărea din 1 aprilie. Astfel, datele arată că în ultima lună au fost introduse în Lista medicamentelor compensate 38 de denumiri comerciale noi, în timp ce 49 de denumiri comerciale urmează să fie excluse. Acestea vor mai putea fi procurate doar pe parcursul lunii martie.

Potrivit, Kristinei Mauer, șefa Programului de control al tutunului din cadrul Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Republica Moldova trebuie să-și mențină angajamentul ferm privind controlul tutunului și să nu permită nicio schimbare la legea curentă, deoarece 97% din cetățenii țării susțin în totalitate interzicerea fumatului în locurile publice. Dovezile prezentate de alte țări care au implementat legi similare au arătat că acestea au un impact pozitiv asupra sănătății populației și nu afectează veniturile agenților economici.

Ministerul Sănătății a transferat responsabilitatea de organizare a licitațiilor pentru procurarea medicamentelor pentru mai multe maladii către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Bugetul total alocat în acest scop este de peste 4 milioane de dolari. Agenția internațională are timp limitat pentru organizarea procurărilor, deoarece lipsa preparatelor în spitale deja se face simțită. Astfel, agenția va procura preparatele necesare pentru Programul Național de profilaxie și combatere a diabetului zaharat, pentru Programul național de imunoprofilaxie și măsuri antiepidemice, Programul Național de sănătate mintală, Programul Național Boli rare, Programul național combaterea cancerului, pentru Serviciul de transplant și controlul infecției HIV/SIDA și altor infecții transmisibile.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG