Mai mult de jumătate din populaţia Republicii Moldova este supraponderală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Supraponderalitatea este alarmantă şi pentru Republica Moldova, deoarece puţin peste jumătate din populaţia ţării este supraponderală, arată datele studiului STEPS, furnizate de Centrul Naţional de Sănătate Publică.

Circa 65% din populație (18-69 ani) consumă mai puțin de 5 porții de fructe și/sau legume, consumul mediu fiind de 2 porții pe zi, iar în consecință – 56% din populație este supraponderală, atât bărbații, cât și femeile; 23% de persoane sunt obeze – 18% bărbați și 28,5% femei.

Datele sunt furnizate în cadrul Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie.

Ziua Mondială a Rinichiului are ca scop atragerea atenției asupra importanței sănătății rinichilor și reducerea frecvenței și a impactului afecțiunilor renale. În 2017 specialiştii îşi concentrează atenția asupra riscului obezității asupra dezvoltării bolilor de rinichi.

Obezitatea sporește riscul de deces și dezvoltarea multor boli, inclusiv contribuie nefast apariției și agravării bolii renale cronice, nefrolitiazei și cancerului renal.

Pentru a reduce riscul dezvoltării bolilor de rinichi relevante sunt: menținerea greutății corporale normale; monitorizarea regulată a nivelului zahărului din sânge cu consultarea medicului; monitorizarea tensiunii arteriale; alimentarea sănătoasă și menținerea greutății sub control, limitarea consumului de sare până la 5-6 g/zi;. menținerea unui aport sănătos de lichide – de la 1,5- 2 până la 3 litri de apă/zi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...