Johaug, în vârstă de 28 ani, campioană olimpică în 2010 şi câştigătoarea Cupei Mondiale de schi fond în 2014 şi 2016, a fost depistată pozitiv la clostebol, un steroid anabolizant, cu ocazia unui control inopinat efectuat pe 16 septembrie, în timpul perioadei de pregătire pe care a efectuat-o în Italia.

Sportiva, care mai are în palmares şapte titluri de campioană mondială, a primit luna trecută o suspendare de 13 luni din partea Comitetul Olimpic Norvegian, însă FIS consideră că pedeapsa este la "cel mai scăzut nivel al sancţiunilor rezonabile" şi din acest motiv a decis să se adreseze TAS.

Therese Johaug a susţinut, în apărarea sa, că rezultatul pozitiv al testului s-a datorat unei creme pe care a utilizat-o pentru tratarea arsurilor suferite în timpul unui antrenament la altitudine, în Italia, în luna august, iar medicul lotului norvegian de schi şi-a asumat întreaga responsabilitate, prezentându-şi demisia.

Instanţa de arbitraj norvegiană a acceptat argumentele sportive, însă a stabilit că Johaug trebuie să-şi asume o parte din vină, suspendând-o pentru 13 luni.

FIS consideră însă că schioarea norvegiană a greşit atunci când nu a ţinut cont de avertismentul de pe eticheta cremei respective, referitor la riscul de dopaj, în condiţiile în care ştia că "medicamentul nu îi era cunoscut şi fusese cumpărat într-o ţară străină".

Dacă apelul Federaţiei internaţionale de schi înaintat la TAS va avea câştig de cauză, Therese Johaug riscă să rateze Jocurile Olimpice de iarnă ediţia 2018 de la PyeongChang (Coreea de Sud).