Ministerul Sănătății jonglează cu medicamentele compensate: Din 1 aprilie o parte din preparate vor fi excluse din listă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Din 23 februarie avem o listă actualizată a medicamentelor compensate. E aproape așa cum afirma anterior Ministerul Sănătății: în listă au apărut preparate noi. Ceea ce însă au uitat autoritățile să ne spună este că tot cam atâtea preparate, și chiar mai multe, vor dispărea din 1 aprilie. Astfel, datele arată că în ultima lună au fost introduse în Lista medicamentelor compensate 38 de denumiri comerciale noi, în timp de 49 de denumiri comerciale urmează să fie excluse. Acestea vor mai putea fi procurate doar pe parcursul lunii martie.

Astfel, ultima actualizare a listei medicamentelor compensate cu denumiri comerciale ne arată că, de fapt, autoritățile au avut un mesaj populist. Unele preparate au fost cu adevărat incluse în listă, însă și mai multe urmează să fie excluse, din 1 aprilie.

Ce scoatem și ce aducem

În mare parte, noua listă conține preparate generice, produse în India, China, Turcia. Câteva poziții revin companiilor din Republica Moldova. Au fost excluse în schimb o mare parte din preparatele originale, cele mai multe fiind produse în Germania, o parte în Letonia și Ungaria. Nu este clar cum vor fi utilizate resursele suplimentare alocate pentru medicamentele compensate, în condițiile în care autoritățile deja au renunțat la medicamentele originale, care sunt și cele mai scumpe. Totodată, mai multe denumiri comerciale, cu forme și doze diferite, urmează să fie excluse, scrie e-sanatate.md.

De exemplu, preparatele pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare s-a renunțat la medicamente procurate din Germania, Slovacia, Ungaria și România, fiind înlocuite cu preparate din Iordania, Bulgaria, dar și Republica Moldova. Unele preparate au fost excluse în totalitate, cum ar fi Creon, foarte necesar bolnavilor cu fibroză chistică. Interesant este că autoritățile au decis să renunțe la clorura de sodiu produsă în Republica Moldova, ca să o importăm de la o companie producătoare din India.

Decizii publice referitor la motivele excluderii sau includerii unor medicamente în lista celor compensate nu există. Mai mult, conform legislației deciziile Consiliului special format trebuie să fie publice. De asemenea, specialiștii de aici trebuie să țină cont de mai multe criterii în acest proces – preț, calitate, adică să fie fabricat conform regulilor GMP, să fie indicat în protocoalele clinice naționale, să fie indicate maladiilor rare și cronice, etc. O condiție nu mai puțin importantă este și analiza impactului bugetar, pe care trebuie să-l realizeze compania farmaceutică, care depune dosarul. Acesta trebuie să fie unul extrem de detaliat și trebuie să fie efectuat obligatoriu pentru o perioadă între unu și cinci ani.

Într-un raport al Centrului PAS publicat anul trecut cu privire la accesibilitatea medicamentelor compensate se menționează că procedura de includere și excludere a acestora nu este transparentă. CNAM a cerut anterior ca o astfel de informație să fie dezmințită.

Amintim că lista medicamentelor compensate a mai fost actualizată în septembrie anul trecut. Una din modificările majore a fost că pot beneficia de preparate gratuit copiii de până la 18 ani și nu până la 5 ani cum era anterior.

Iată lista preparatelor cu denumiri comerciale care au fost incluse din 23 februarie și care urmează să fie excluse din listă din 1 aprilie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...