Portretul femeilor din Moldova în conformitate cu statistica națională în 20 de realități exacte

DinuBubulici.com-118-1140×761
Foto: EED

Femeile din Moldova sunt muncitoare, frumoase și interesante. Totodată, ele sunt diferite, însă un portret al femeii din Moldova prin prisma statisticii naționale puteți citi mai jos. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică în Moldova femeile sunt mai multe ca bărbații, au studii superioare, un salariu mai mic și o speranță la viață mai mare.

#1. Femeile predomină în numărul populaţiei – din numărul populaţiei stabile al Republicii Moldova, la 1 ianuarie 2016 (3553,1 mii persoane), 51,9% constituie femeile, iar 48,1% respectiv bărbaţii.

#2. Speranţa de viaţă la femei este mai mare decât a bărbaţilor – femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 8,0 ani, speranţa de viaţă la naştere fiind de 75,5 ani pentru femei şi 67,5 ani în cazul bărbaţilor.

#3. Femeile se căsătoresc mai timpuriu decât bărbaţii – vârsta medie a femeii la prima căsătorie este de 25,4 ani, iar la bărbaţi de 28,0 ani.

#4. Femeile au un nivel de instruire mai mare decît al bărbaţilor – femeile în vârstă de 25-64 ani au un nivel de instruire mai mare comparativ cu cel al bărbaţilor. Cel mai mare decalaj este înregistrat pentru nivelul superior, 23,2% din femei au atins acest nivel comparativ cu 17,4% din bărbaţi.

#5. Rata de ocupare în rândul femeilor este mai mică decât cea a bărbaţilor – ponderea femeilor în populaţia ocupată este, practic, egală cu cea a bărbaţilor şi se menţine pe parcursul ultimilor ani la acelaşi nivel (50,2% femei şi 49,8% bărbaţi). Totuşi, rata de ocupare în rândul femeilor înregistrează valori mai inferioare (38,4%) în comparaţie cu bărbaţii (42,3%).

#6. Femeile ocupate au un nivel de studii mai înalt decât bărbații – femeile ocupate au un nivel de studii mai înalt decât al bărbaţilor: 27,5% din ele au studii superioare şi 17,6% medii de specialitate, în timp ce printre bărbați acești indicatori constituie, respectiv, 21,4% şi 10,7%.

#7. Femeile lucrează preponderent în sectorul serviciilor – distribuția după sectoare economice, relevă o pondere mai mare a femeilor ocupate în sectorul servicii (60,3% femei şi 39,7 respectiv bărbaţii). Femeile mai puţin se regăsesc în sectorul agricol (43,2%), industrie (44,9%) şi construcţii (8,2%), dar predomină în aşa activităţi economice, precum comerţ (58,6%), hoteluri şi restaurante (67,5%), învăţământ (79,9%), ocrotirea sănătăţii (84,4%).

#8. Femeile într-o măsură mai mare preferă activităţi salariate şi locuri de muncă formale – peste 70% din totalul femeilor ocupate sunt angajate în calitate de salariat. La bărbaţi acest indicator constituie 60%. În rândul non-salariaţilor bărbaţii predomină în categoria lucrătorilor pe cont propriu (61,2%), iar femeile – printre lucrătorii familiali neremuneraţi (71,0%). Ponderea ocupării informale în rândul femeilor constituie 30%, iar în rândul bărbaţilor – 40%.

#9. Femeile câştigă în medie cu 13% mai puţin ca bărbaţii – cele mai mari discrepanţe ale cîştigurilor femeilor şi bărbaţilor sunt în activităţi financiare, comunicaţii şi industrie

#10. Proporţia bărbaților conducători de toate nivelurile este mai mare decât cea a femeilor – majoritatea funcţiilor de luare a deciziilor aparţin bărbaţilor, femeile continuînd să fie subreprezentate în procesul de luare a deciziilor. Din total conducători de toate nivelurile, 52% sunt bărbaţi, iar restul 48% revin femeilor.

#11. Femeile au mai câştigat „teren” de reprezentare la nivel local la ultimele alegeri – la nivel local, în urma rezultatelor alegerilor locale din anul 2015, femeile reprezintă 20,6% din numărul total al primarilor, mai mult comparativ cu alegerile locale din anul 2011 (18,4%). Totodată, în consiliile raionale/municipale femeile constituie 18,5% faţă de 17,8% în anul 2011, iar în consiliile locale circa 30,0% faţă de anul 28,7% în 2011.

#12. Femeile sunt subreprezentate şi în organele de justiţie şi de forţă – ponderea femeilor în numărul total al judecătorilor în anul 2015 reprezintă 45,2%. În acelaşi timp, ponderea femeilor în numărul total al poliţiştilor, inclusiv din protecţia civilă şi grăniceri, constituie 17,4%.

#13. Fetele sunt suprareprezentate în învățămîntul liceal;

#14. Fetele optează mai mult pentru învăţămîntul profesional tehnic postsecundar, iar băieţii pentru cel profesional tehnic secundar;

#15. Femeile optează mai mult pentru învăţămîntul superior – în învăţămîntul superior femeile reprezintă peste 55 la sută din numărul total de studenţi.

#16. Femeile săvârşesc infracţiuni în proporţie mult mai mică decât bărbaţii;

#17. Femeile comparativ cu bărbaţii încalcă legea la o vîrstă mai înaintată;

#18. Femeile depăşesc cota bărbaţilor pensionari și ele beneficiază de pensii pentru limită de vârstă mai mici decât bărbaţii;

#19. Femeile sunt antrenate în activităţi aducătoare de venit într-o măsură mai mică ca bărbaţii;

#20. Bărbații sunt mai optimiști în aprecierea nivelului de trai al gospodăriei comparativ cu femeile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente