Nu chiar toţi moldovenii cu încălcări în Federaţia Rusă vor fi amnistiaţi. Categoriile celor rămaşi în afara amnistiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nu chiar toţi cei 267.500 de cetăţeni ai Republicii Moldova despre care a anunţat preşedintele Igor Dodon vor putea beneficia de amnistia anunţată pe teritoriul Federaţiei Ruse. Precizările au fost făcute de consilierii prezidenţiali Maxim Lebedinschi şi Andrei Neguţa, care au menţionat cazurile în care cei 250 de mii de cetăţeni moldoveni aflaţi acum pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar şi cei circa 17,5 mii cetăţeni moldoveni aflaţi în Republica Moldova, nu vor putea beneficia de amnistie.

Astfel, potrivit consilierului în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al Preşedintelui Republicii Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul, Maxim Lebedinschi, cei circa 250 de mii de moldoveni aflaţi acum în Federaţia Rusă trebuie, în primul rând, să aibă un paşaport valabil. Cetăţenii care nu au un paşaport valabil, nu vor putea fi amnistiaţi.

De asemenea, nu vor putea fi amnistiaţi cetăţenii care, la momentul intrării în vigoare a deciziei, 2 martie 2017, au fost expulzaţi sau deportaţi în baza unei decizii judecătoreşti, precum şi cei care se află în centrele de plasament provizoriu a migranţilor în aşteptarea deciziei instanţei judecătoreşti.

Nici cetăţenii moldoveni care, din anumite considerente, au preferat să intre pe teritoriul Federaţiei Ruse prin Republica Belarus, nu vor beneficia de amnistie.

„Pentru a beneficia de această amnistie, în jur de 250 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, care au încălcat regimul de şedere şi, la moment, se află pe teritoriul Federaţiei Ruse, urmează să se adreseze la subdiviziunile teritoriale ale Direcţiei generale pentru problemele migraţiei ale Ministerului Afacerilor Interne ale Federaţiei Ruse pentru prelungirea termenului de şedere în Federaţia Rusă. Adresarea este posibilă doar în cazul în care cetăţenii Republicii Moldova deţin un paşaport valabil la momentul adresării. Perioada în care cetăţenii RM pot beneficia de acest avantaj este 2 martie – 20 martie curent. Mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au confirmat că deja au beneficiat de această posibilitate”, a spus Maxim Lebedinschi.

Astfel, la secţia respectivă se va aplica ştampila şi se va elibera certificatul de migraţie, unde va fi indicat că ieşirea de pe teritoriul Federaţiei Ruse în acest caz nu este necesară.

„Cetăţenii care aplică această ştampilă pot să se afle şi în continuare pe teritoriul Federaţiei Ruse. Sunt obligaţi în decurs de 7 zile să se înregistreze la evidenţa migraţională la locul şederii sale. Totodată, având posibilitatea de a se înregistra în termen de 90 de zile pe teritoriul Federaţiei Ruse şi în cazul în care doresc să desfăşoare o activitate economică în cadrul acesteia au 30 de zile pentru a perfecta actele legale corespunzătoare cum ar fi, de exemplu, patenta de întreprinzător”, a mai menţionat consilierul prezidenţial.

Cât ţine de cei circa 17,5 mii de cetăţeni moldoveni care se află deja pe teritoriul ţării, având interdicţia de a intra în Rusia, aceştia vor putea beneficia de dreptul de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse doar după ce datele acestora vor fi prelucrate de Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi vor fi transmise către serviciul abilitat de migraţie a Ministerului Afacerilor Interne. Această posibilitate va fi pusă în aplicare aproximativ începând cu 15 martie. Pentru a vedea dacă este sau nu în această listă, cetăţenii trebuie să acceseze pagina web service.fms.gov.ru, unde, introducând IDNP-ul vor putea identifica dacă este inclus sau nu în această categorie. „Nu trebuie să mergi la vamă, să rişti, să-ţi încerci norocul”, a prevenit consilierul lui Igor Dodon.

Moldovenii care vor întâmpina probleme pe pe teritoriul Federaţiei Ruse în această privinţă se pot adresa la linia fierbinte +79299649079, disponibilă 24 din 24 de ore, unde vor putea face legătură cu consulul Republicii Moldova din Federaţia Rusă.

La fel, consilierii prezidenţiali au îndemnat moldovenii să nu apeleze la intermediari şi să nu plătească nimănui bani pentru a perfecta aceste acte, întrucât serviciile sunt gratuite.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...