Primarii PD optează pentru modificarea legii electorale și introducerea votului uninominal

congres-pdm

Primarii PD susțin ideea introducerii votului uninominal. Anunțul a fost făcut de președinte PDM, Vlad Plahotniuc pe pagina sa de facebook.

„Primarii democrați susțin ideea votului uninominal. Am avut în această seară o discuție amplă legată de reforma electorală și nevoia de modernizare a clasei politice. Primarii cunosc din propria lor experiență valoarea votului direct și responsabilitatea care îi revine unui ales atunci când l-au votat cetățenii dintr-un oraș, sat sau raion anume”, a mai subliniat președintele PD.

Precizăm că, luni, 6 martie, Vlad Plahotniuc a anunțat decizia PD de a sprijini și promova ideea introducerii votului uninominal. PDM propune și două inovații. Prima este posibilitatea ca cetățenii să retragă mandatul deputatului pe care l-au ales dacă acesta nu-și îndeplinește promisiunile, sau va întreprinde acțiuni care îi vor nemulțumi.

O altă noutate este că diaspora își va putea alege propriii deputați care o vor reprezenta în Parlament. Democrații anticipează că inițiativa va fi criticată doar pentru că a fost propusă de Vlad Plahotniuc, dar dau asigurări că aceasta va fi expertizată de Comisia de la Veneția și consultată cu societatea civilă și forțele politice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente