(VIDEO) Un europarlamentar critică intenția lui Plahotniuc privind votul uninominal: Satisface doar dorinţa PDM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Votul uninominal, pe care îl propune preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, nu este principala reformă de care are nevoie Republica Moldova, pentru a înlesni votul cetăţenilor şi a reforma clasa politică. De această părere este europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al PPE și primul eurodeputat român negociator-şef pentru bugetul UE.

Potrivit oficialului european, la momentul actual, votul uninominal nu este principala reformă de care are nevoie ţara noastră, prioritar pentru actuala guvernare ar fi să reformeze finanțarea partidelor politice, legislația audiovizualului, votul din străinătate și să înceapă reforma teritorial-administrativă.

„Votul uninominal nu este principala reformă de care are nevoie Republica Moldova, pentru a înlesni votul cetăţenilor şi a reforma clasa politică. Pentru a avea o clasă politică mai bună şi care ar corespunde aşteptărilor oamenilor, trebuie reformată finanţarea partidelor politice, astfel încât să se ştie câţi bani primesc partidele, de unde vin aceştia şi cu ce scop. Trebuie implementată reforma audiovizualului, deoarece campania prezidenţială a scos la iveală lacune în acest sens, când au fost mediatizate materiale denigratoare la adresa candidaţilor, iar programul electoral al acestora a fost dezbătut superficial. Trebuie îmbunătăţit accesul cetăţenilor din diasporă la vot, deoarece organizarea scrutinului prezidenţial este o ruşine pentru guvernarea responsabilă de aceasta. Este nevoie, de asemenea, de reforma teritoriul-administrativă”, spune Mureşan.

Totodată, acesta atrage atenţia că, reforma electorală trebuie făcută astfel încât să nu satisfacă doar partidul care a venit cu această intenţie şi dă exemplul României, unde a existat vot uninominal timp de 8 ani.

„Reformare legislaţiei electorale nu trebuie să servească un singur partid. A reforma acest cadru după bunul plac este mereu o tentaţie pentru partidele aflate la guvernare. Îndemn societatea civilă să fie cu ochii pe partidele de la guvernare, astfel încât reforma să fie făcută în folosul cetăţenilor, nu în cel al unui partid”, mai spune europarlamentarul român, adăugând că în România odată cu adoptarea votului uninominal Parlamentul nu a devenit mai „credibil” şi „competent”.

Independent.md amintește că în dimineața zilei de luni, liderul PD, Vlad Plahotniuc, a lansat oficial mașinăria privind introducerea votului uninominal în Moldova. Potrivit lui, votul uninominal va oferi posibilitatea ca oamenii să poată vota deputaţii pe care îi vor ei şi care să-i reprezinte în Parlament, iar în cazul în care aceştia le vor dezamăgi aşteptările, oamenii vor avea posibilitatea să demită înainte de termen unii deputaţi. La fel, potrivit lui, diaspora va avea posibilitatea să aibă deputaţii săi, din diasporă, în Parlament.

Totodată, președintele Igor Dodon a venit cu o reacție practic simultană, dând de bănuit astfel că o avea pregătită din timp, iar lucrurile au fost orchestrate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...