Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce a discutat ieri seara…

Ce a discutat ieri seara Plahotniuc cu primarii

Luni, 6 martie 2016, Vlad Plahotniuc a declarat că în fiecare zi de luni la sediul PDM au loc ședințe de lucru la care participă toți deputații și miniștrii partidului, dar și alți ministri, susținuți de partid, care au ajuns la concluzia că sistemul electoral din Moldova trebuie schimbat prin introducerea votului uninominal, astfel încât, cetățenii să voteze, nu pentru un partid sau altul, dar pentru un anumit lider local care ar reprezenta interesele oamenilor dintr-un anumit raion în Legislativ.

Ulterior, Plahotniuc a revenit cu un mesaj în care afirmă că primarii democrați susțin ideea votului uninominal. „Am avut o discuție amplă legată de reforma electorală și nevoia de modernizare a clasei politice. Primarii cunosc din propria lor experiență valoarea votului direct și responsabilitatea care îi revine unui ales atunci când l-au votat cetățenii dintr-un oraș, sat sau raion anume. Aceste avantaje ale votului uninominal vor fi explicate cetățenilor și în cadrul campaniei naționale de informare”, a menționat Plahotniuc.

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat că  introducerea votului uninominal este o reformă nedemocratică, care distruge sistemul partinic din R. Moldova, de aceea proiectul democraților „nu va trece”.

Totodată, lidera PAS, Maia Sandu, a menționat că schimbarea sistemului electoral  este „o încercare disperată a lui Plahotniuc de a se menține cu orice preț la putere”.