Top 3 puteri armate la nivel global. Banii care țin sub presiune o lume întreagă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tensiunile înregistrate între Rusia și grupul țărilor NATO, ca și cele ridicate de tendințele expansioniste ale Chinei lasă loc pentru o nouă cursă a înarmării susținută de cele mai puternice state din punct de vedere militar.

În topul forțelor militare la nivel global, SUA își mențin poziția de lider, dar planurile concurentei ar putea modifica în câțiva ani acest clasament, informează IB Times.

Armata Statelor Unite numără 1,4 milioane soldați, 13.000 aeronave de luptă și aproximativ 9.000 de tancuri, iar intenția președintelui Trump de a impulsiona activitatea în sectorul Apărării cu o suplimentare de buget de 54 de miliarde de dolari ar putea spori și mai mult puterea militară a SUA.

Pe locul II se clasează Rusia, a cărei forță armată numără 1 milion de soldați, 3.500 de avioane și elicoptere de luptă și 15.000 de tancuri.

China ocupă ultimul loc pe podium, cu o armată compusă din 2,3 milioane de soldați și aproximativ 3.000 de aeronave militare.

Din punct de vedere al finanțării sectorului de Apărare, americanii conduc detașat în topul investițiilor în domeniu, cu 600 de miliarde de dolari alocați pentru armata SUA, iar rectificarea bugetară propusă de Donald Trump ar marca o creștere de 9% a bugetului.

Beijingul a anunțat, de asemenea, o creștere a bugetului Apărării cu 7%, coborând ușor ștacheta față de anii precedenți, când majorările au fost de 10-12 procente. Însă, când nivelul cheltuielilor de Apărare este al doilea din lume, cu 145 miliarde, acest amănunt pare să conteze mai puțin.

„Dezvoltarea militară a Chinei va continua. Este o cerință impusă de politica noastră de suveranitate și securitate”, a anunțat Fu Yang, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing.

Tendința de creștere a cheltuielilor de Apărare ale Chinei este evidențiată și de extinderea influenței militare a gigantului stat Asiatic în regiune, Beijingul revendicând o poziție dominantă în Marea Chinei de Sud prin construirea unor insule artificiale pe care au fost amenajate deja baze militare.

O politică complexă de dezvoltare a sectorului de Apărare este dezvoltată și de Moscova, bugetul Rusiei în acest domeniu urmând să crească la 41,4 miliarde dolari în următorii 3 ani, atingând un nivel de 5% din PIB.

Pe lângă aceasta, Kremlinul intenționează să repornească motoarele industriei de Apărare din Rusia, după cum a anunțat la începutul acestui an premierul Dimitri Medvedev.

„Mai multe programe sunt implementate acum pentru a potenta industria de apărare, alături de programul național de dezvoltare a acestui sector.

Este încă în faza de proiect, dar va fi implementat în perioada 2018-2025″, a confirmat premierul rus.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...