Linkuri accesibilitate

Eliberarea Evgheniei Ciudnoveț


Evghenia Ciudnoveț
Evghenia Ciudnoveț

Educatoarea rusă care a semnalat un caz de abuz împotriva unui copil a fost eliberată din detenție.

Astăzi, a ajuns la finalitate cazul de rezonanță al unei educatoare de grădiniță din Federația Rusă care a fost condamnată la șase luni de închisoare. În noiembrie 2016, Evghenia Ciudnoveț din Ekaterinburg a ajuns pe banca acuzaților pentru redistribuirea unui video pe rețelele de socializare prin care semnala abuzuri fizice împotriva copiilor. Cauza penală a fost respinsă din lipsă de probe, iar femeia va fi eliberată în scurt timp.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Partenerul de viață al Evgheniei, Andrei Measnikov a declarat pentru radio Svoboda că zi de zi a luptat pentru eliberarea ei. El spune că a oferit zeci de interviuri și chiar a lansat o campanie online pe rețelele de socializare „Libertate pentru Ciudnoveț” (#СвободуЧудновец).

„Sunt foarte emoționat, e o victorie în „războiul meu mic”. Patru luni luptam pentru triumful justiției. Și Evghenia era încrezută că acest verdict va fi anulat. Mi-a spus că nu putea sta locului în ajunul ședinței de judecată.”

Educatoarea din Ekaterinburg Evghenia Ciudnoveț a fost condamnată pentru „distribuția, afișarea publică sau promovarea unor materiale cu conținut pornografic cu minori”. În decembrie, verdictul a fost redus de la șase până la cinci luni.

În clipul video distribuit de Ciudnoveț pe rețeaua de socializare rusă VKontakte, lucrătorii de la o tabără de vară din localitatea Kataisk, regiunea Kurgan, umilesc un minor, forțându-l să se dezbrace. Inculpata a declarat că a vrut să atragă atenția autorităților față de fărădelegile împotriva drepturilor copilului. Ciudnoveț a refuzat să ceară clemență, deoarece nu se considera vinovată.

Avocații spun că Evghenia Ciudnoveț ar avea dreptul la despăgubiri morale pentru o condamnare ilegală și la o scuză publică din partea procurorului din numele statului. Acum, Evghenia nu exclude că ar putea să se implice în domeniul apărării drepturilor omului, a adăugat Andrei Measnikov.

„Totul a fost posibil datorită mass-mediei. Cu ajutorul jurnaliștilor am reușit să ne facem auziți de către oameni influenți.”

Spațiul web din Federația Rusă a devenit „un câmp de război cibernetic de scară largă”, iar utilizatorii au ajuns sub „lege marțială”, se scrie într-un raport al ONG-ului „Agora” despre mediul online rusesc în 2016. Anul trecut s-au dublat cazurile de intimidare și amenințare cu violență pe Internet, ajungând la cel puțin 50.

Unul dintre dosarele de rezonanță a fost și cazul activistului rus Ildar Dadin, eliberat la începutul anului. Dadin a fost condamnat în 2015 la doi ani și jumătate de închisoare pentru participare repetată la proteste neautorizate.

Unii experți spun că aceste eliberări ar semnala un anumit „dezgheț politic” al regimului de la Kremlin. Însă apărătorii drepturilor omului afirmă că anularea pedepselor lui Dadin și Ciudnoveț face parte din campania electorală pentru 2018, deoarece condamnările abuzive și dosarele penale fabricate sunt una dintre cele mai mari probleme a justiției din Rusia.

Dizidentul rus Ildar Dadin a fost eliberat din închisoare...
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:43 0:00

XS
SM
MD
LG