Linkuri accesibilitate

Jurnal TV și-a reluat transmisiunile


Demonstrație în sprijinul Jurnal TV la Chișinău, 15 ianuarie 2017
Demonstrație în sprijinul Jurnal TV la Chișinău, 15 ianuarie 2017

Postul Jurnal TV și-a reluat duminică transmisiunile, după o pauză de aproape două luni. Emiterea a fost sistată în urma unei dispute a datoriilor cu proprietarul sediului său din clădirea Sky Tower, care i-a cerut să se mute. Conducerea televiziunii anunță că relansarea a devenit posibilă datorită unui grant obținut din partea Fondului European pentru Democrație. Jurnaliștii notează că politica editorială rămâne aceeași, însemnând că vor continua să fie o voce critică asupra realității din Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

Jurnal TV a revenit pe micile ecrane și păstrează majoritatea produselor din grilă, cu excepția unor emisiuni de divertisment care erau difuzate în zilele de week-end. Pentru a face economii, spune directorul postului Val Butnaru se va renunța treptat la filme iar anumite emisiuni vor fi disponibile doar în baza unor abonamente. Jurnalistul spune că postul de televiziune trece la regim de autofinanțare, iar acest lucru nu va afecta în nici un fel viziunea editorială a postului:

„Convingerea noastră este că ziariștii trebuie să se opună oricăror acte de hoție, de manifestări mafiote și în general să se poziționeze în opoziție față de guvernare, pentru a-i ajuta să-și ducă la bun sfârșit actul de guvernare. Bineînțeles că noi vom fi și mai atenți la tot ce facem, în special la știri. Bineînțeles că vom încerca să invităm mai multe puncte de vedere.”

Val Butnaru spune că televiziunea a reușit să obțină nu doar sprijin financiar european, dar și politic. Jurnalul o citează pe șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și pe comisarul pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn care ar fi transmis postului o declarație comună. Potrivit jurnaliștilor, oficialii au spus că Uniunea Europeană va continua să monitorizeze evoluţiile de pe piaţa media a Republicii Moldova, și în special activitatea postului Jurnal TV.

Relansarea postului de televiziune a fost salutată de mai mulți jurnaliști și experți media, în opinia cărora publicul trebuie să aibă alternativă la consumul de informație. De această părere este și Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent:

„În condițiile actuale, când avem o monopolizare a pieței audiovizuale, este foarte necesară o voce de alternativă, astfel încât oamenii să aibă acces la informații diverse, prezentând diverse opinii. În caz contrar, dacă nu revenea Jurnal TV și știm că și TV7 și-au suspendat temporar activitatea și așteptăm un nou proiect în câteva luni, dar oricum, acum oamenii sunt privați de informație diversă, din păcate. Așa că este foarte binevenită această revenire. Sperăm că va fi de durată.”

Deși a păstrat formatul și aproape toate emisiunile, administrația postului de televiziune a renunțat la o parte dintre angajați, în primul rând din considerente financiare. Val Butnaru are convingerea că instituția de presă ar reuși să supraviețuiască din publicitate, însă doar dacă ar exista o concurență loială pe această piață.

Nadine Gogu spune și ea că aceasta este nu doar problema Jurnalului, dar și a altor instituții media, întrucât cea mai mare parte a încasărilor din publicitate le revin televiziunilor din holdingul ce aparține democratului Vlad Plahotniuc:

„Cum să existe un post de televiziune, dar oricare media cum să existe dacă nu are fonduri din publicitate, de unde ar trebui să vină aceste fonduri pentru întreținere, pentru plata salariilor, plata chiriei. În condițiile în care piața publicității este mică și așa cum este mică este monopolizată, și partea leului se duce la câteva posturi de televiziune, și la fel, nu știm exact pe ce criterii, pentru că avem probleme și pe segmentul ce ține de măsurarea audienței de televiziune, deci aici chiar e o mare problemă.”

Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent mai spune că actualmente proiectele finanțate din exterior sunt o salvare pentru mediile care vor să fie independente și să nu depindă de fondurile unui proprietar care tinde să-și promoveze propriile interese.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG