Austria intervine în criza dintre Turcia şi Germania: Ce măsuri anunţă Viena

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul de externe austriac, Sebastian Kurz, şi-a exprimat luni sprijinul pentru Germania în recenta dispută diplomatică cu Turcia, subliniind că Austria nu va accepta pe teritoriul său apariţii ale politicienilor turci de susţinere a referendumului pe teme constituţionale din 16 aprilie, transmite Reuters, conform agerpres.

„Sunt patru sau cinci ţări europene care sunt afectate, (dar) soluţia noastră în Austria este aceea de a nu accepta apariţii de campanie electorală ale unor politicieni turci”, a declarat şeful diplomaţiei austriece la Bruxelles, la reuniunea omologilor săi din statele Uniunii Europene.

„În principal, nu dorim ca în Austria să se desfăşoare campanii electorale din alte state, iar conflicte din alte state să fie exportate în Austria”, a mai explicat el.

Relaţiile dintre Ankara şi Berlin s-au tensionat după anularea, joi şi vineri, a unor mitinguri de sprijin în Germania pentru referendumul din 16 aprilie privind extinderea puterilor prezidenţiale în Turcia.

Circa 1,4 milioane de cetăţeni turci din Germania au drept de vot la referendum.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a comparat duminică această anulare cu „practici naziste”, declaraţie condamnată prompt de reprezentanţi ai guvernului german. „Când vine vorba despre statul de drept, toleranţă şi liberalism, Germania este un exemplu”, a declarat Peter Altmaier, şeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, la postul public ARD.

„Fiecare stat are o poziţie diferită pe acest subiect, iar în Germania am avut o poziţie juridică clară, dar consider că este important ca fiecare să încerce să restabilească un dialog normal”, a afirmat el.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...