Preţurile producătorului la produsele agricole în anul 2016 în comparaţie cu anul 2015 au scăzut cu 3,4%, conform Biroului Naţional de Statistică.
La produsele vegetale a fost marcată micşorarea preţurilor de vânzare în medie cu 4,1%, care a fost determinată de scăderea mai esenţială a preţurilor la pomușoare de cultura – cu 38,4%, culturi bostănoase – cu 10,9%, cereale și leguminoase pentru boabe – cu 8,7% (în special la hrișca – cu 28,2%, orz – cu 11,7%, grâu (excluzând seminţe de soi) – cu 10,5%, porumb (excluzând seminţe de soi) – cu 5,1%), fructe sămânţoase – cu 3,7%, floarea soarelui (exclusiv seminţe de soi) – cu 3,4%, rapiță – cu 3,1%.
Totodată, au crescut preţurile de vînzare la cartofi – cu 19,5%, tutun – cu 16,8%, struguri – cu 15,7%, leguminoase pentru boabe – cu 11,1%, fructe sămburoase – cu 2,7%, soia – cu 2,6%, legume – cu 1,6%.
La produsele animaliere preţurile medii ale producătorului s-au micșorat cu 0,2%. Аu scăzut preţurile la ovine și caprine (în masă vie) – cu 31,1%, la ouă alimentare – cu 0,9%.
Totodată, au crescut preţurile de vînzare la bovine (în masă vie) – cu 11,6%, la păsări (în masă vie) – cu 7,3%, la porcine (în masă vie) – cu 2,0%, lapte – cu 9,3%.