Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ultimele detalii din dosarul fostului…

Ultimele detalii din dosarul fostului guvernator. Încă șase persoane de la Moldindconbank sunt vizate

Fostul guvernator al Băncii Naționale, Leonid Talmaci, acuzat de procurori că a participat, împreună cu alte persoane, la sustragerea unor mijloace financiare din conturile Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule” (BNAA) deschise la Moldova-Agroindbank (MAIB) și Moldindconbank, continuă să rămână internat în secția de reanimare a Spitalului de Urgență din Chișinău, acolo unde a fost plasat sâmbătă, 4 martie. Avocatul acestuia, Vitalie Nagacevschi a declarat pentru ZdG că a contestat la Curtea de Apel măsura de arest preventiv emisă pe numelelui Talmaci de judecătorul Victor Rațoi, iar până la afârșitul acestei săptămâni urmează ca instanța să se pronunțe.

Vitalie Nagacevschi afirmă că Leonid Talmaci a fost interogat la 4 martie de ofițerii și procurorii anticorupție, iar în seara aceleeași zile, după ce a fost transferat în izolatorul CNA, unde urma să petreacă 15 zile de arest, s-a simțit rău.

„Dl Talmaci a explicat tot ce a avut loc și din aceste explicații este evident că nu are nicio implicație în infracțiunile care i se impută, în primul rând. În al doilea rând,  aceste declarații sunt confirmate de declarațiile altor martori și învinuiți pe acest dosar. Ele, într-adevăr, se completează reciproc”, a explicat apărătorul.

Avocatul a declarat pentru ZdG că vizate în acest dosar sunt încă alte șase persoane: cei patru membri ai Comitetului de conducere,  șeful secției juridice și șefa filialei Moldindconbank unde a fost deschis contul Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA).

Foto: deschide.md

Ziarul de Gardă a scris în martie 2016 despre tranzacțiile valutare dubioase în urma cărora BNAA a fost prejudiciat cu peste 30 de milioane de lei, motiv pentru care R. Moldova risca să fie exclusă din sistemul internaţional de asigurări „Carte Verde”. Deși Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a deschis un dosar penal pe acest caz încă la 24 martie 2015, reținerile s-au lăsat așteptate.

La aproape doi ani de la acele tranzacții păguboase pentru BNAA și din care au avut de câștigat cele două bănci, doar Leonid Talmaci, președinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank(funcție pe care o deține din 20 ianuarie 2015), a fost reținut însă nu și președintele Comitetului de Conducere al Moldova-Agroindbank, Serghei Cebotari, care se află în funcție din 2013. Întâmplător sau nu, cu câteva ore înainte de a fi reținut Talmaci, Serghei Cebotari a fost audiat în calitate de martor în dosarul „Platon”. „A fost o ședință închisă, deci nu avem dreptul să divulgăm infomația. Ce-am avut de spus, am spus în instanță, am declarat acolo”, a spus Cebotari jurnaliștilor după ședință.