Operațiune antitero în Turcia. Peste șapte mii de jandarmi și polițiști au fost mobilizați în sud-estul țării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Forțele de securitate turce au lansat duminică seara una din cele mai ample operațiuni „antiteroriste” din ultimii ani în sud-estul țării, majoritar kurd, împotriva militanților Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Efective importante au fost mobilizate pentru această ofensivă la Lice, în provincia Diyarbakir: aproximativ 7.000 de jandarmi, 600 de polițiști de elită, precum și zeci de elicoptere și blindate, notează Agerpres.

În plus, restricții stricte de circulație au fost instituite în 18 localități până la noi ordine, a indicat guvernatorul provinciei Diyarbakir într-un comunicat.

Această operațiune are ca scop „neutralizarea membrilor și complicilor PKK, între care militanți suspectați că desfășoară activități în aceste zone împădurite și montane”, potrivit aceluiași comunicat.

După întreruperea armistițiului fragil destinat să pună capăt conflictului soldat cu peste 40.000 de morți din 1984, violențele dintre PKK și Ankara s-au reluat în vara anului 2015.

Tineri simpatizanți PKK, o organizație catalogată drept „teroristă” de către Turcia și aliații săi occidentali, au lansat o mișcare de insurecție în mai multe orașe din sud-est, unde autoritățile au trimis tancuri și militari.

În paralel cu acest conflict de gherilă urbană, mișcarea separatistă kurdă a lansat o campanie de atentate care au însângerat țara, lovind în special Ankara și Istanbul.

Noua ofensivă a forțelor de securitate intervine cu câteva săptămâni înainte de referendumul privind revizuirea Constituției, destinat să sporească prerogativele președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Acesta din urmă este acuzat de tendințe autoritare de criticii săi, mai ales după tentativa de puci din iulie, ce a fost urmată de epurări în masă care au afectat de asemenea și cercurile prokurde. Principala formațiune prokurdă, Partidul Democrat al Popoarelor (HDP), a fost practic decimat în urma arestării liderilor săi și a mai multor deputați.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...