Marea Britanie: Serviciile de securitate au dejucat 13 atentate teroriste din 2013

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Scotland Yard a anunțat luni că serviciile de securitate britanice au dejucat 13 tentative de atentate teroriste din iunie 2013 în Marea Britanie unde nivelul de alertă este stabilit la grav din august 2014, relatează AFP.

O mare parte din aceste comploturi au fost puse la cale de simpatizanți ai grupării Statul Islamic (SI), a declarat șeful adjunct al poliției, Mark Rowley, la lansarea unei noi campanii de informare destinată publicului larg.

Însă Al-Qaida și, într-o măsură mai mică, grupuri de extremă-dreapta continuă să reprezinte o amenințare semnificativă, a adăugat Mark Rowley care supraveghează operațiunile de contraterorism din Marea Britanie, scrie agerpres.ro.

Tentativele dejucate merg de la atacuri cu cuțitul sau cu ajutorul unui vehicul, până la operațiuni mai complexe care implică arme de foc, a mai spus el.

Amenințarea există în continuare și succesul militar împotriva jihadiștilor din Statul Islamic în Irak și Siria ‘nu va eradica amenințarea teroristă’, a insistat el.

Potrivit unui studiu publicat luni, numărul infracțiunilor legate de terorismul islamic aproape s-a dublat în Marea Britanie între 2010 și 2015. 72% dintre cei arestați pentru astfel de infracțiuni au fost britanici sau aveau dublă cetățenie, iar 11% erau femei, se arată în raportul realizat de Hannah Stuart pentru Henry Jackson Society, un think-tank conservator.

Nivelul de alertă teroristă în Marea Britanie a fost stabilit din august 2014 la grav, al patrulea pe o scară de la unu la cinci. În urma atentatelor din noiembrie 2015 din Franța, poliția a anunțat desfășurarea suplimentară a 600 de polițiști înarmați la Londra, numărul acestora ajungând la 2.800.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...