Igor Dodon despre iniţiativa democraţilor: Doar cu dorința vor rămâne. Uninominalul nu va trece

“Inițiativa conducerii PDM este inacceptabilă. Dar vă declar cu toată răspunderea că doar cu dorința vor rămâne. Uninominalul nu va trece”. Astfel a comentat preşedintele Igor Dodon inițiativa PDM de implementare a votului uninominal, lansată luni, 6 martie.

Igor Dodon a precizat că, în calitate de președinte al statului, se va opune în mod categoric acestei “reforme nedemocrate, care distruge sistemul partinic din Republica Moldova”.

Totodată, şeful statului a menţionat că în opinia sa sistemul electoral trebuie să aibă un mecanism mai eficient de selectare a deputaților și de formare a clasei politice, dar nu așa cum propune PDM,” nu prin distrugerea partidelor și prihvatizarea alegerilor”.

Astfel, Igor Dodon consideră că, mai întâi de toate, trebuie să fie oferit dreptul diasporei în procesele electorale, prin deschiderea mai multor secții de votare peste hotare, prin participarea oamenilor din diaspora pe listele electorale din Republica Moldova.

Apoi, trebuie să fie implicaţi mai mult cetățenii noștri din stânga Nistrului. Să fie deschise secții de votare în Transnistria, iar celor de acolo să candideze în Parlamentul Republicii Moldova.

O altă modificare propusă de Igor Dodon este reducerea numărului de deputați în Parlament, de la 101 la 71.

“Pornind de la toate cele menționate, consider că inițiativa PDM-ului, lansată azi de liderul lor Vlad Plahotniuc, este inacceptabilă. Sistemul electoral trebuie să fie reformat, dar nu așa cum propun ei, nu prin metode care îl schimbă din temelii.

Deci, propun reducerea numărului de deputați, implicarea cetățenilor din Transnistria și din diaspora. Și categoric nu uninominalului.

Înțeleg că pentru asta va trebui ca socialiștii să ia majoritatea parlamentară, cît mai repede, de dorit în cadrul unor alegeri parlamentare anticipate”, a mai spus Igor Dodon.

Precizăm: PDM a propus reformarea sistemului electoral şi alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. Vlad Plahotniuc a menţionat că, în urma proiectului de reformare a sistemului electoral, pe lângă alegerea deputaţilor în circumscripţii, cetăţenii în premieră vor avea dreptul să demită deputaţii, iar diaspora va putea să aibă proprii reprezentanţi în Parlament.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.