PDM propune votul uninominal! Vlad Plahotniuc: Cetăţenii vor putea demite deputaţii, iar diaspora va avea propriile mandate

PDM propune reformarea sistemului electoral şi alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. Anunţul a fost făcut de preşedintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, luni, 6 martie, în cadrul unui briefing de presă, după o şedinţă de lucru cu reprezentanţii formaţiunii.

Vlad Plahotniuc a menţionat că, în urma proiectului de reformare a sistemului electoral, pe lângă alegerea deputaţilor în circumscripţii, cetăţenii în premieră vor avea dreptul să demită deputaţii, iar diaspora va putea să aibă proprii reprezentanţi în Parlament.

“PDM va sprijini reformarea sistemului de alegere a deputaţilor în Parlament. Votul uninominal rezolvă câteva lucruri foarte importante: Votul uninominal dă posibilitate reală cetăţenilor să decidă pe cine trimit ei în Parlament, să nu mai voteze liste de partid în spatele cărora se ascund uneori persoane anonime. Votul uninominal dă posibilitatea ca raioanele să fie reprezentate în Parlament de oameni locali, nu de deputaţi puşi pe listă de la centru aşa cum vrea liderul de partid sau un grup de politicieni”, a menţionat Vlad Plahotniuc.

Preşedintele PDM a mai spus că în această iniţiativă privind schimbarea sistemului electoral va fi introdusă pentru prima dată în Moldova posibilitatea ca cetăţenii să le retragă înainte de termen mandatul deputaţilor care nu îşi fac datoria.

“Vom introduce pentru prima data ca cetățenii să le retragă înainte de termen mandatul deputaților, mai exact, dacă se dovedeşte că deputatul a fost cumpărat. Cetățeni nu vor mai aștepta patru ani pentru al demite, ei vor putea imediat să-și aleagă alt deputat”, a relatat politicianul.

Totodată, liderul democraţilor a spus că, în premieră, moldovenii din diasporă vor avea psobilitatea să-şi aleagă nominal parlamentarii.

“Ca urmare, în iniţiativa privind schimbarea sistemului electoral vom introduce pentru prima dată posibilitatea ca diaspora să aibă proprii deputaţi în Parlament, oameni care să provină din Diasporă, să le înţeleagă problemele şi să îi ajute să le rezolve”, a precizat el.

Vlad Plahotniuc a declarat că PDM va înregistra acest proiect în Parlament. Reprezentanții Partidului Democrat vor iniția o campanie de colectare de semnături în susținerea proiectului, a mai anunțat Vlad Plahotniuc.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.