Circa 20% din populaţie consideră că femeile vor să fie violate: Începe primul Festival Feminist din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cazurile mediatizate de violenţă de gen, dar şi datele statistice din Republica Moldova au determinat organizarea primei ediţiei a Festivalului Feminist „Revendicarea Consimțământului”.

Acesta va avea loc în perioada 6 – 8 martie în Chişinău şi este organizat de Grupul de Inițiative Feministe din Moldova, în colaborare cu alte asociaţii feministe.

Conform studiului din 2015 „Bărbații și egalitatea de gen”, realizat de Centrul de Drept al Femeilor, mai mult de 30% dintre bărbați și mai mult de 23% dintre femei sunt de acord că dacă o femeie nu opune rezistență fizică atunci când este violată, nu se poate spune că a avut loc un viol. Mai mult de 13% dintre bărbați și mai mult de 6% dintre femei consideră că femeile își doresc să fie violate.

„Având aceste date, dar şi cazurile de femei abuzate fizic, sexual, economic ne arată că oamenii din Republica Moldova gândesc şi percep violenţa în acest fel, de aceea este necesar să organizăm un Festival cu scopul de a ridica nivelul de conștientizare a ceea ce înseamnă consimțământ și a faptului că NU înseamnă NU”, a explicat astăzi una dintre organizatoare, Victoria Apostol în cadrul conferinţei de presă.

Totodată, organizatorii tind să se orienteze spre o soluţie, de aceea Festivalul pune în prim plan consimţământul, care înseamnă oferirea acordului de a intra într-o relație sexuală, precum și dreptul de a spune NU situațiilor incomode și intimidante, indiferent dacă aceastea au loc într-un spațiu privat sau public.

Pe parcursul Festivalului vor fi organizate mai multe acţiuni: discuţii publice, proiecţii de film, petreceri tematice, dar şi un marş feminist. „Marşul va avea loc chiar de 8 martie, ziua a cărei semnificaţii de-a lungul timpului am reuşit să o schimonosim, de aceea revenim prin acest marş să luptăm pentru semnificaţia iniţială şi să demonstrăm că nu înseamnă Nu”, a precizat susţinătoarea Diana Guja.

Marşul Feminist va începe la ora 12.00 şi va avea ca punct de pronire magazinul „Unic” din capitală.

Mai multe detalii despre Pogramul festivalului găsiţi AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...