Viitorul UE, discutat astăzi în Franţa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderii celor mai mari economii din Europa continentală se întâlnesc luni la Palatul Versailles, din Franţa, pentru a căuta metode de a consolida Uniunea Europeană în faţa ieşirii Marii Britanii şi a populismului în ascensiune, relatează AFP.

Cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Francois Hollande – ale căror ţări sunt descrise adesea drept “motorul” Uniunii Europene – li se vor alătura premierul spaniol Mariano Rajoy şi cel italian Paolo Gentiloni, conform news.ro.

“Ideea este să încercăm să dăm un impuls politic celor patru ţări”, a declarat o sursă diplomatică franceză.

Reuniunea vine înainte de evenimentele din 25 martie, care vor marca împlinirea a 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a pus bazele Uniunii Europene.

Aniversarea, care vine pe fondul referendumului de anul trecut în care britanicii au decis să iasă din UE şi a ascensiunii populiştilor şi naţionaliştilor, a dus la un val de preocupare în legătură cu viitorul Europei.

Blocul comunitar se confruntă cu alegeri legislative în Olanda luna aceasta, urmate de alegeri prezidenţiale în Franţa, în aprilie şi mai. Germania, cea mai mare economie din Europa, va avea alegeri legislative în septembrie.

Candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen este favorită pentru a intra în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Franţa, în timp ce formaţiunea antiislam a lui Geert Wilders ar urma să obţină un rezultat bun în cursa din Olanda. Între timp, Merkel este supusă la presiuni din partea partidului populist de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Dintre cele cinci opţiuni pentru viitorul UE pe care şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a propus săptămâna trecută şi care variază de la transformarea blocului comunitar într-o simplă piaţă unică până la o integrare şi mai profundă, Parisul şi Berlinul şi-au prezentat deja clar alegerea : o Europă cu mai multe viteze.

În acest scenariu, ţările care vor să avanseze împreună în domenii precum creşterea economică, protecţia frontierelor şi apărare, ar putea forma grupuri mai mici, lăsând în urmă membrii reticenţi.

“Cu siguranţă am învăţat din istoria ultimilor ani că va exista o Uniune Europeană cu mai multe viteze, că nu toată lumea va participa de fiecare dată la toţi paşii integrării”, a spus Merkel după summitul de la Malta, de luna trecută.

Parisul şi Berlinul afirmă că provocările reprezentate de Brexit, după criza din Zona euro, migraţie şi conflictul din Ucraina, fac o urgenţă din eforturile de a da un nou impuls autorităţii UE.

Italia, Belgia, Olanda şi Luxemburg par să fi îmbrăţişat, de asemenea, ideea unei Europe cu mai multe viteze, în timp ce privesc cu îngrijorare ascensiunea partidelor antieuropene.

Însă, pentru a evita o opoziţie din partea ţărilor membre care nu sunt de acord cu ideea, inclusiv multe din Europa de Est, liderii principalelor patru economii UE nu vor anunţa nici un proiect concret după reuniunea de la Versailles, ce va fi urmată de un dineu de lucru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...