6/03/2017

Un banal război judiciar dintre Primăria Cimișlia și o firmă din Chișinău scoate la iveală interese de milioane, conexiuni cu zone offshore, persoane interpuse și lobby din partea funcționarilor publici. Miza locală constă în autorizarea unei benzinării construită la firul legii într-o zonă strategică a orașului. La nivel național, însă, miza ia forma unei rețele de stații de alimentare cu combustibil, după ce la afacere a contribuit și o firmă afiliată oligarhului Vlad Plahotniuc, noul președinte al Partidului Democrat.

benzinarie-grafic-rise-web

La începutul verii 2016, circa 50 de locuitori din Cimișlia au ieșit în stradă ca să protesteze împotriva construcției unei noi benzinării aproape de centrul orașului – a treia la număr. Nemulțumirea oamenilor, însă, nu a schimbat starea lucrurilor. Două luni mai târziu, un grup de 22 de persoane expediază autorităților și o petiție colectivă. „Nu putem înțelege sensul, productivitatea, raționalitatea amplasării, dezvoltarea acestei unități comerciale, având în vedere faptul că deja pe acest segment sunt amplasate două stații de alimentare cu combustibil”, menționează semnatarii cererii. Detalii, AICI

„Este foarte toxic, poluează aerul. Vara, când mașinile descarcă combustibilul, tocmai la mine în casă ajunge un miros pronunțat de gaze”, motivează Dumitru Duca, fostul șef al Inspecției de Stat în Construcții Cimișlia și unul dintre semnatarii petiției.

„Noi nu încălcăm nimic. Am dat explicație la poliție. Noi respectăm toate distanțele”, remarcă Nicolae Șandrovschi, cel care a apărat în instanță interesele Constarexim SRL, tot el fiind și jurist șef la Lukoil-Moldova.

O scrisoare către Lukoil, probă în instanță
Istoria benzinăriei buclucașe începe în ianuarie 2014, când Constarexim SRL, cu sediul în Chișinău, a cumpărat două terenuri. Amplasate aproape de centrul orașului, lângă intersecția mai multor drumuri naționale, noul proprietar demolează construcțiile existente, comasează terenurile și-și propune să ridice o stație de alimentare cu combustibil. Detalii, AICI și AICI

Însă autoritățile locale îi refuză eliberarea certificatului de urbanism, „deoarece contravine Planului Urbanistic General (PUG) al or. Cimișlia”. Aprobat în 2010, PUG prevede amplasarea, în zona respectivă, a clădirilor multietajate, iar cele două benzinării care au fost construite anterior, să fie strămutate la periferia localității. Detalii, AICI

Nemulțumiți de refuz, reprezentanții Constarexim SRL acționează primăria în instanță. Una dintre probele pe care juristul companiei a prezentat-o judecătorilor este un răspuns din partea „Urbanproiect”, întreprindere de stat specializată în proiectarea teritorială care a elaborat PUG al or. Cimișlia.

În respectiva scrisoare, Iurie Povar, directorul „Urbanproiect”, constată că pe „terenul prevăzut pentru construcția obiectivului planificat, […] și care la momentul de față este proprietatea companiei Dvs.”, e posibilă amplasarea unei benzinării. Destinatarul scrisorii, însă, este Isayev Feyruz, directorul companiei Lukoil-Moldova SRL – beneficiara stației de alimentare cu combustibil. Detalii, AICI

Astfel, în iulie 2014, Judecătoria Cimișlia, ținând cont inclusiv de scrisoarea lui Povar, constată: „construcția încă a unei benzinării în perimetrul indicat va asigura compatibilitatea acesteia cu celelalte construcții din zonă” și obligă primăria să elibereze certificatul de urbanism.

bezinarii-cimislia-locatii-web

Foto: RISE Moldova © 2017

Însă câteva luni mai târziu, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău stabilesc că firma nu avea „schița de proiect avizată de arhitectul-șef, în cazul amplasării construcției în zonă cu regim special”. În rezultat, magistrații de la apel casează hotărârea primei instanțe și respinge, ca nefondată, cererea companiei. Deja în martie 2015, verdictul final pe acest caz este dat de Curtea Supremă de Justiție – „recursul declarat de Constarexim SRL se consideră inadmisibil”. Detalii, AICI

Profilul Constarexim SRL
Firma Constarexim SRL a fost înregistrată în toamna lui 2007, cu denumirea de Prodalim-Com SRL. Fondator unic și administrator figura Natalia Roșca din Peresecina, Orhei. La începutul 2009, compania își ia denumirea actuală și este preluată de offshorul Virgo-Libra LTD din Insulele Virgine Britanice (BVI), unul dintre cele mai faimoase paradise fiscale din lume.

În Republica Moldova, interesele offshorului din BVI erau reprezentate, prin procură, de Natalia Roșca. În același timp, odată cu preluarea companiei de către Virgo-Libra LTD, administrator al Constarexim SRL devine soțul acesteia, Grigore Roșca.

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat (CÎS), Constarexim SRL figurează în calitate de asociat la patru companii din Republica Moldova. La Generalcons SRL, fondată acum jumătate de lună, aceasta este asociat unic, iar în R.S.-Grup SRL și City SRL – deține câte 50% din capital, restul fiind proprietatea a două offshoruri: unul din Cipru și altul din BVI (Detalii, AICI, AICI, AICI și AICI). În schimb la Metalix Plus SRL, unde deține 40%, Constarexim SRL s-a asociat cu AMG-Agro Management Grup SRL. Ultima este afacerea familiei milionarului Nicolae Ciornîi, fost vice-director al gigantului rus Lukoil. Detalii, AICI și AICI

Constarexim SRL mai deține restaurantul „Pivnushka A-95”, amplasat pe strada Mihai Viteazul din Chișinău (Detalii, AICI). Localul se învecinează cu o benzinărie Lukoil, iar ambele construcții au aceeași adresă fizică (Detalii, AICI). Iar în sect. Botanica, Constarexim SRL și Lukoil sunt în continuare vecini pe același teren. Detalii, AICI

Aceeaşi problemă, altă decizie
În aprilie 2015, la două săptămâni după ce a pierdut definitiv procesul de judecată cu primăria, Constarexim SRL transmite în comodat terenul din centrul Cimișliei companiei Grand Oil SRL. Aceasta reia tentativa Constarexim SRL de a construi o stație de alimentare cu combustibil. Spre deosebire de predecesoarea sa, aceasta deja solicită inițial avizarea schiței de proiect. Asta chiar dacă Nicolae Șandrovschi, juristul care a reprezentat în instanță și Constarexim, și Grand Oil, se arată sigur că „în plan (PUG – n.r.) nu este regim special, cum spunea primarul” și că, de fapt, „noi nu suntem obligați să facem schiță de proiect”. Primăria iar se opune și urmează un nou proces de judecată. Într-un final, la mijlocul lui 2016, judecătorii au decis definitiv că, de această dată, dreptatea e de partea Grand Oil SRL.

Una dintre probele la care au făcut referire magistrații în procesul Grand Oil SRL este scrisoarea lui Iurie Povar, directorul „Urbanproiect”. Aceeași scrisoare folosită și de Constarexim SRL în primul proces, dar care atunci nu i-a adus câștig de cauză. „În ambele cazuri [judecătorii] s-au expus. Una a respins-o, alta a acceptat-o, prin prisma schiței de proiect”, explică Sergiu Pîntea, administratorul Grand Oil.

La rândul său, Leonid Fedorenco, juristul Primăriei Cimișlia, se arată nedumirit de faptul că cele două procese de judecată au avut final diferit. „Pe același teren, cu același imobil, cu același număr cadastral, instanțele de judecată au dat două hotărâri diferite. Este imposibil ca pe același temei, fiind schimbate două denumiri ale întreprinderilor, să fie câștig de cauză. Când întreprinderea Grand Oil SRL a înaintat cerere în judecată, noi am anexat la dosar hotărârea primei instanței, decizia Curții de Apel și decizia Curții Supreme de Justiție (din procesul cu Constarexim SRL – n.r.) – nu au luat nimic în seamă”, comentează Fedorenco.

Profilul Grand Oil SRL
Compania Grand Oil SRL a fost înregistrată în Chișinău în martie 2014, perioadă în care Primăria Cimișlia refuza Constarexim SRL eliberarea certificatului de urbanism. Datele obținute de la CÎS arată că, la momentul fondării, compania avea un capital social de 5.400 de lei și era deținută de offshorul cipriot Alkiniaco Investments LTD.

Exact o lună mai târziu, capitalul Grand Oil SRL este majorat până la 67 milioane de lei, din contul introducerii în capitalul social a 10 benzinării. Cu trei stații, amplasate în Bălți, în Călărași și la periferia or. Nisporeni, a contribuit Constarexim SRL, primul proprietar al terenului din Cimișlia. Restul șapte – trei în or. Chișinău, două în s. Țânțăreni, r. Anenii Noi, și două în s. Peresecina, r. Orhei – au fost aduse de Finpar Invest SRL.

Ca urmare a noilor veniți, în Grand Oil SRL are loc redistribuirea cotelor-părți. Astfel, Alkiniaco Investments LTD se alege doar cu 0,008%, iar Constarexim SRL ia 22,9%. Partea leului de 77% îi revine Finpar Invest SRL, companie afiliată oligarhului Vlad Plahotniuc, actualul președinte al Partidului Democrat. Însă două luni mai târziu, noii veniți în Grand Oil SRL pleacă din firmă, vânzând asociatului minoritar, Alkiniaco Investments LTD, cotele sale părți.

Cine stă în spatele Alkiniaco Investments LTD?
În tranzacția cu cotele-părți din cadrul Grand Oil SRL, Finpar Invest SRL a fost reprezentat de Ghenadie Sajin, pe atunci administratorul companiei și, actualmente, șef al Inspecției de Stat în Construcție. În ce privește Alkiniaco Investments LTD, acesta a fost reprezentat prin procură de Natalia Roșca.

Potrivit datelor analizate de RISE, Roșca reprezintă interesele Alkiniaco Investments LTD în baza unei procuri valabile până pe 5 aprilie 2017, lucru negat acum de aceasta. „Am fost cândva, am avut procură. Acuma nu mai am. De doi ani nu am”, a declarat Natalia Roșca.

Oficial, asociat unic al Alkiniaco Investments LTD, spre finele anului trecut, era Yiolanda Rotsides, o tânără de 26 de ani din Cipru care lucrează la o firmă de consultanță juridică și contabilă (Detalii, AICI și AICI). Potrivit datelor opencorporates.com, o persoană cu același nume mai administrează alte 14 offshoruri din Cipru, fie din fotoliul de director, fie din cel de secretar. Detalii, AICI

gheorghe-raileanu

Gheorghe Răileanu, primarul or. Cimișlia // Foto: RISE Moldova © 2017

Războiul solicitărilor
După ce a câștigat în instanță, Grand Oil SRL obține certificatul de urbanism și, ulterior, solicită eliberarea autorizației de construcție. Potrivit legii, primăria trebuia să le răspunde timp de 10 zile lucrătoare, așa că, exact în ziua în care expira termenul, Sergiu Pîntea, administratorul firmei, se adresează din nou autorităților locale. Acesta enumeră mai multe prevederi legale și anunță autoritățile că autorizația de construire se consideră eliberată, „în ordinea faptului că […] au expirat 10 zile lucrătoare, cât și a faptului că […] Grand Oil SRL nu a primit autorizația de construire solicitată sau refuzul de eliberare a acesteia”. Detalii, AICI

În replică, primăria menționează că fișa de avizare prin care a fost respinsă schița de proiect a benzinăriei „a fost expediată […] în adresa D-stre cu scrisoare recomandată la 26.07.2016, ori în a 9-a zi lucrătoare”. Detalii, AICI

„Ne-a dat [drept] răspuns avizul negativ la schița de proiect. El (primarul – n.r.) prin aviz spune că ne-a refuzat [eliberarea autorizației de construcție]. Dar chiar și să fi fost refuz, așa cum spune legea, oricum era tardiv”, explică juristul Nicolae Șandrovschi.

Însă primăria rămâne pe poziții și îi apostrofează pe reprezentanții Grand Oil SRL cu faptul că interpretează eronat prevederile legale. Ca reacție, primarul Gheorghe Răileanu expediază sesizări pe la diverse instituții de stat – Inspecția de Stat în Construcție, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Justiției – solicitând implicare sau verificarea cazului. Drept răspuns este informat, fie de imposibilitate de intervenție, fie de corectitudinea cu care a acționat compania Grand Oil SRL.

Dosar penal interminabil
La începutul lui august 2016, primarul Gheorghe Răileanu depune un demers și la Procuratura Anticorupție. Acesta reclama modul în care Grand Oil SRL a demarat lucrările de construcție „în lipsa documentației necesare de urbanism și în lipsa autorizației de construcție”, dar și „pretinse acțiuni coruptibile ale persoanelor” din cadrul „Urbanproiect” care au eliberat scrisoarea adresată directorului Lukoil-Moldova.

O lună mai târziu, procurorul anticorupție Eugen Rurac emite o ordonanță de refuz în pornirea urmăririi penale pe motiv că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii” (Detalii, AICI). Însă la scurt timp, cazul este reluat. Acum dosarul se află în gestiunea lui Nicolae Moraru, ofițer superior în cadrul Direcţiei generale urmărire penală al Centrului Național Anticorupție. „Se investighează cazul. Corect a fost sau nu, și-a depășit cineva atribuțiile de serviciu sau nu – când a eliberat careva acte pentru benzinăria dată”, a spus Moraru.

Vizită cu interes de la ISC?
În timp ce autoritățile locale au tot apelat pe la diverse instituții pentru a stopa construcția celei de-a treia benzinărie în zonă, lucrările la ea au și fost finalizate. Primăria s-a opus din nou și a refuzat să semneze actul de recepție a lucrărilor. Detalii, AICI

„Planul Urbanistic General (PUG) al orașului Cimișlia a fost elaborat cu participarea întregii populații și nu vom admite nici Lukoil-ului și nici structurilor de stat să-l ignore totalmente și să calce peste el”, își motivează poziția Gheorghe Răileanu, primarul or. Cimișlia.

Acesta mai relatează cum, într-una din zile, a fost vizitat la birou de către un bărbat. „S-a prezentat că este șeful Inspecției de Stat în Construcții și mi-a propus să soluționăm problema Lukoil-ului, adică să le facilitez darea în exploatare, că el o să mă ajute. I-am zis să mă ajute ca să fie respectat Planul General Urbanistic al orașului! A zis că asta nu”, redă primarul discuția.

Din aprilie 2015, șef al Inspecției de Stat în Construcții este Ghenadie Sajin, cel care a reprezentat compania Finpar Invest SRL în tranzacția cu cele șapte benzinării cedate Grand Oil SRL (Detalii, AICI). Acesta ne-a transmis, prin intermediul Ecaterinei Grigorean, ofițer de presă la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, instituție căreea i se subordonează Inspecția de Stat în Construcție, că „într-adevăr a efectuat vizite în r. Cimișlia, în competența atribuțiilor sale, în calitate de șef al Inspecției de Stat în Construcții, dar nu a discutat niciodată cu primarul de Cimișlia, pe nici o anumită problemă”.

benzinarie-grand-oil-cimislia

Benzinăria Grand Oil SRL din Cimișlia, noiembrie 2016 // Foto: RISE Moldova © 2017

Pretenție de jumătate de milion
Între timp, Grand Oil SRL a cumpărat terenul de la Constarexim SRL și, în noiembrie 2016, merge la Cadastru ca să-și înregistreze dreptul de proprietate asupra proaspetei benzinării construite. Însă organul cadastral refuză cererea companiei, pe motiv că „procesul-verbal de recepție finală nu este avizat de Administrația Publică Locală”. Detalii, AICI

Astfel, pe 6 decembrie 2016, Grand Oil SRL se adresează în instanță. La finele lui ianuarie 2017, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, „recunoaște ilegalitatea refuzului Primarului orașului Cimișlia […] de a participa și semna procesul-verbal de recepție finală” și obligă Cadastru să înregistreze dreptul de proprietate al companiei asupra stației de alimentare cu combustibil (Detalii, AICI). Acum pe acest caz urmează să se expună judecătorii de la apel, după autoritățile locale au atacat decizia primei instanțe. Detalii, AICI

Totodată, reprezentanții Grand Oil SRL se plâng că primarul nu s-a limitat doar la refuzuri, dar ar fi influențat și alte instituții locale. „Oriunde nu se mergea, peste tot ni se spunea un răspuns – „Domnul primar nu ne dă voie”. Nici [Union] Fenosa, nici Apă-Canal (de fapt, ÎM Servicii Publice – n.r.). Cu [cazul] Apă-Canal am ajuns la ANRE (Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova – n.r.). Centrul de Sănătate Publică, ecologia, toți așa spuneau”, relatează administratorul Sergiu Pîntea. Primarul însă neagă acuzațiile și asigură că a purtat doar discuții de consultare.

Mai mult, Grand Oil SRL îl acuză pe primar că, din cauza „abuzului întreprins contra dării în exploatare” a benzinăriei, firma înregistrează prejudicii, și pe 7 februarie 2017, îi expediază o pretenție. „Solicităm achitarea solidară de către primarul or. Cimișlia și Primăria or. Cimișlia a venitului ratat în sumă de peste 440.154 lei”, se spune în demersul companiei. Detalii, AICI

Două săptămâni mai târziu, Grand Oil SRL preîntâmpină deja și Consiliul or. Cimișlia despre faptul că „Subsemnata demarează o acțiune civilă” privind încasarea pretenției financiare, între timp majorată până la 562.419 de lei. Detalii, AICI

Natalia GRIBINEȚ (freelancer), Nicolae CUȘCHEVICI (RISE Moldova)


Acest material este publicat în cadrul proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Jurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017 este asigurată de Fondul Naţional pentru Democrație (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.
Comenteaza acest articol