Rusia, în fața Curții Internaționale de Justiție, acuzată de terorism de Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ucraina cere Curții Internaționale de Justiție să ia măsuri urgente pentru a determina Moscova să pună capăt „oricărui sprijin” — financiar, armat sau în resurse umane — rebelilor din țară, precum și la ceea ce Kievul califică drept „discriminare” față de minoritățile din Crimeea anexată de Rusia.

Kievul va încerca să convingă cea mai înaltă instanță judiciară a ONU că Moscova susține „terorismul” în conflictul ce implică rebeli separatiști proruși în estul Ucrainei.

Ucraina cere de asemenea despăgubiri pentru atacurile efectuate în timpul celor aproape trei ani de conflict.

Moscova, care a dezmințit întotdeauna că i-ar înarma pe rebeli, ripostează că demersul este motivat de „interese politice” și denunță „o puternică lipsă de voință a instituțiilor ucrainene de a duce un dialog concret” pentru rezolvarea conflictului din Donbas, citează Agerpres.

Ucraina a sesizat CIJ cu sediul la Haga la jumătatea lunii ianuarie, după mai mulți ani în care — afirmă ea — a protestat împotriva presupusei finanțări de către Moscova a rebelilor separatiști care luptă împotriva forțelor sale guvernamentale. Căci, potrivit ei, Rusia „a eșuat pe scară largă” să răspundă eforturilor sale de a căuta o rezolvare a conflictului, iar „negocieri suplimentare ar fi fără substanță”. Cu atât mai mult cu cât rarele discuții din ultimele luni între președintele ucrainean Petro Poroșenko și omologul său rus Vladimir Putin au rămas fără rezultat, a asigurat joi președinția ucraineană într-un comunicat.

Ucraina cere deci CIJ „să judece faptul că Federația Rusă și-a angajat responsabilitatea internațională (…) susținând terorismul și neîmpiedicându-i finanțarea”, potrivit documentului trimis Curții.

Acest demers intervine în timp ce escaladarea confruntărilor între armata ucraineană și rebelii proruși a făcut 35 de morți la începutul lunii februarie pe linia frontului în orășelul industrial Avdiivka, aflat sub control ucrainean.

Ucraina se confruntă în estul teritoriului său de aproape trei ani cu un conflict separatist, care a dus și la deteriorarea relațiilor dintre Moscova și Occident, aflate în prezent la cel mai scăzut nivel după Războiul Rece.

Conflictul s-a soldat deja cu peste 9.600 de morți de la declanșarea sa în aprilie 2014, la o lună după anexarea Crimeii de către Rusia.

Potrivit Kievului, Federația Rusă a „sfidat atunci în mod nerușinat Carta Națiunilor Unite, ocupând cu forța militară” Crimeea și încercând apoi „să legitimeze acest act de agresiune” printr-un referendum „ilegal”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...