Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Leonid Talmaci a fost INTERNAT…

Leonid Talmaci a fost INTERNAT în secția de reanimare! AVOCAT: procurorii au obținut suficiente dovezi că nu are nicio implicare

Fostul guvernator al Băncii Naționale, Leonid Talmaci a fost internat în seara zilei de 4 martie în secția de reanimare a unui spital din Chișinău. Pe parcursul zilei de sâmbătă acesta  a fost interogat de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), cu întreruperi, de la ora 10.00 dimineața până la ora 19.00. Declarațiile aparțin avocatului său, Vitalie Nagacevschi și au fost făcute pentru Europa Liberă.

Europa Liberă scrie că Vitalie Nagacevschi s-a arătat convins că după desfășurarea interogatoriului ofițerii și procurorii au obţinut suficiente dovezi precum că Leonid Talmaci „nu are nici cea mai mică implicare în operaţiunile ce au adus prejudicii Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule”, și că va obţine chiar de la procurori retragerea măsurii de arest.

Leonid Talmaci a fost reținut la 3 martie 2017 de procurorii anticorupție și a primit mandat de arest în izolatorul CNA, pe un termen de 15 zile.  Talmaci este acuzat de procurori că în 2015 a participat, împreună cu alte persoane, la sustragerea unor mijloace financiare din conturile Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule” (BNAA) deschise la Moldova-Agroindbank (MAIB) și Moldindconbank, bănci controlate în acel moment, prin intermediari, de către Veaceslav Platon.  Ziarul de Gardă a scris în martie 2016 despre tranzacțiile valutare dubioase în urma cărora BNAA a fost prejudiciat cu peste 30 de milioane de lei, motiv pentru care R. Moldova risca să fie exclusă din sistemul internaţional de asigurări „Carte Verde”. Deși Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a deschis un dosar penal pe acest caz încă la 24 martie 2015, reținerile s-au lăsat așteptate.

La aproape doi ani de la acele tranzacții păguboase pentru BNAA și din care au avut de câștigat cele două bănci, doar Leonid Talmaci, președinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank, a fost reținut însă nu și președintele Comitetului de Conducere al Moldova-Agroindbank, Serghei Cebotari, care se află în funcție din 2013. Întâmplător sau nu, cu câteva ore înainte de a fi reținut Talmaci, Serghei Cebotari a fost audiat în calitate de martor în dosarul „Platon”. „A fost o ședință închisă, deci nu avem dreptul să divulgăm infomația. Ce-am avut de spus, am spus în instanță, am declarat acolo”, a spus Cebotari jurnaliștilor după ședință.