(VIDEO) Tehnologii desprinse din scenarii SF folosite astăzi în restaurante

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mâncare creată cu imprimante 3D şi servită cu ajutorul dronelor, mese cu ecran tactil de pe care poţi să comanzi direct şi care te lasă să tragi cu ochiul la ce se întâmplă în bucătărie.

Deşi sună ca o descriere a unui restaurant SF, aceste tehnologii există deja în localuri din mai multe oraşe.

Mese cu touchscreen
Mesele cu touchscreen înlocuiesc meniurile clasice şi o mare parte din munca chelnerilor în câteva restaurante.

Un exemplu de astfel de tehnologie sunt mesele-tabletă dezvoltate de firma ucraineană Kodisoft, care le permit clienţilor să aleagă limba dorită pentru prezentarea meniului şi afişează poze şi informaţii detaliate despre mâncarea şi băuturile disponibile.

Comanda este plasată tot prin intermediul mesei inteligente. Mesele sunt conectate între ele, astfel încât clienţii pot interacţiona prin intermediul lor.
[youtube link=”https://youtu.be/oImHUVOylfw” width=”590″ height=”315″]
Tehnologia este folosită în restaurante din ţări ca Ucraina, Rusia, Cipru şi Emiratele Arabe Unite, conform site-ului companiei, dar un concept similar este întâlnit şi într-un restaurant londonez.

În restaurantul Ebony din Dubai, mesele cu touchscreen sunt conectate la o cameră video montată în bucătărie, iar oamenii pot urmări cum le este pregătită mâncarea.

În cele din urmă, comanda le este adusă de un chelner, nu neapărat uman.

Dronele chelner
În Singapore, care se confruntă cu un deficit de forţă de muncă în industria alimentaţiei publice, o companie propune înlocuirea chelnerilor cu roboţi zburători.
[youtube link=”https://youtu.be/wJRb0csKsQk” width=”590″ height=”315″]
Dronele autonome dezvoltate de Infinium Robotics suporta o încărcătură de până la două kilograme, adică echivalentul a două halbe de bere, o pizza şi două pahare de vin, estimează BBC.

Aparatele zboară pe deasupra capetelor clienţilor, pe un traseu stabilit de un program de calculator şi se ghidează cu ajutorul unor senzori plasaţi în restaurant.

Roller coastere pentru mâncare
Daca dronele zburătoare în spatii închise nu inspiră încă prea multă încredere, există şi altă soluţie pentru a servi mâncarea cel puţin la fel de spectaculos: roller coasterele.

Nu pentru oameni, ci pentru comenzi, care sunt trimise direct la masa clienţilor prin intermediul unor piste cu bucle şi spirale ameţitoare. Astfel de dispozitive există în restaurante din ţări precum Emiratele Arabe Unite, Germania şi Marea Britanie.

Imaginile de mai jos sunt din cel mai mare restaurant cu roller coastere din lume, aflat în Abu Dhabi
[youtube link=”https://youtu.be/SQ2G1mPtaFI” width=”590″ height=”315″]

Mâncare 3D-printed
Când arta culinară se întâlneşte cu tehnologia, principala atracţie nu mai este mâncarea, ci modul în care aceasta este creată. Food Ink este un concept de restaurant pop-up care serveşte mâncare realizată cu ajutorul imprimantelor 3D.

Restaurantul a fost deschis pentru prima dată la Londra, iar compania din spatele lui anunţă repetarea experienţei în mai multe oraşe din întreaga lume.
[youtube link=”https://youtu.be/UWOVvSfSjCM” width=”590″ height=”315″]
Imprimantele folosesc ingrediente care pot fi utilizate sub formă de pastă, cum sunt humusul şi spuma de ciocolată, pentru a crea feluri de mâncare impresionante din punct de vedere estetic.

Nu doar mâncarea, ci tot ce ţine de restaurant, de la tacâmuri la piese de mobilier, este 3D-printed.

Poate o idee şi mai bună pentru a utiliza tehnologia 3D în bucătărie au avut cei de la BeeHex, un start-up care a strâns investiţii în valoare de 1 milion de dolari pentru a lansa o imprimantă care poate face o pizza în doar şase minute (inclusiv timpul de coacere).

Clienţii comanda prin intermediul unei aplicaţii şi pot opta pentru orice formă doresc, deoarece imprimanta este capabilă să copieze orice fisşer. jpg, potrivit The Next Web.

Dronele curieri
Livrările cu ajutorul dronelor se află în discuţie de ceva vreme, iar câteva companii importante analizează în prezent măsura în care acest lucru este posibil.

Printre ele şi aplicaţia globală de comandat mâncare Foodpanda, care derulează astfel de teste în Singapore şi speră ca serviciul să fie lansat la nivel naţional în următorii ani, scrie CNBC. Dacă timpul de livrare este limitat de trafic în cazul livrărilor standard, compania vrea să trimită orice comandă în mai puţin de 30 de minute cu ajutorul dronelor.

De asemenea, drone zburătoare echipate cu burrito au putut fi văzute spre sfârşitul anului trecut şi deasupra campusului Universităţii Virginia Tech din SUA, a relatat Bloomberg, ca parte a unui experiment desfăşurat de Google şi Chipotle.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...