Actualitate

BIT: Care sunt amenzile pentru colectarea florilor interzise

În acest sens, serviciile abilitate: reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului Ecologic de Stat şi a organizaţiilor de mediu desfăşoară, de obicei, raiduri de control pe teritoriul ţării, pentru a depista colectarea şi comercializarea plantelor vernale. În cazul depistării unor încălcări, în privinţa delicvenţilor sunt aplicate sancţiuni, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Articolul 140, alin. (1) din Codul Contravenţional: Colectarea sau nimicirea plantelor, capturarea sau nimicirea animalelor incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova şi în anexele la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), precum şi comiterea altor acţiuni sau inacţiuni ce pot cauza reducerea numărului acestor plante şi animale sau dispariţia lor se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale.

Astfel, în baza Legii regnului vegetal al R. Moldova, se interzice colectarea şi comercializarea plantelor efemere, precum şi a plantelor incluse în Cartea Roşie a R. Moldova, preponderent din fondul forestier de stat, inclusiv ghiocei, toporaşi, viorele, lăcrămioare.

Alte plante incluse în Cartea Roșie și interzise pentru colectare sunt zambilele, floarea-vântului, sparanghelul, brândușa, albăstrița, odoleanul, mai multe specii de ferigă, crinul de pădure, mai multe specii de nufăr, bujorul de pădure, creasta-cocoşului, mai multe specii de negară, de lalele și alte plante.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *